Slut på köp av fejklikes

I förra veckan berättade vi om automaterna där du kan köpa likes och följare till Instagram. Men nu slår plattformen ner på fejkade likes och följare.
Att få många följare och likes har blivit allt viktigare, i synnerhet på Instagram där flödet styrs av hur många likes olika inlägg fått. För såväl influencers som mindre företag kan det vara avgörande för framtida affärer att få mycket engagemang kring sina inlägg, och det är då lätt att börja köpa fejkade likes och följare. I Ryssland finns till och med automater i köpcentrum där det går att köpa likes och följare för en billig peng.
Läs även: Köp likes till dina Instagrambilder i automaten
Men nu vill Instagram sätta stopp för fejkade likes och följare. Den senaste veckan slog Instagram ner på flera fejkförsäljare och har redan stängt ner ett flertal nedstängda tjänster. Tre av de som redan stoppats är Instagree, Peerboost och Fan Harvest, alla tre har flitigt använts över hela världen.
Läs även: Bloggare bekämpar Instagrams nya flödesalgoritm
Däremot har det redan börjat ploppa upp nya sajter som säljer fejkade likes för Instagram. Så frågan är om det är rätt väg att gå att försöka stoppa dessa sajter, eller om det vore mer effektivt att återvända till ett kronologiskt styrt nyhetsflöde. Både Facebook och Instagram har ju fått en hel del kritik för sina algoritmstyrda nyhetsflöden, och influencers har till och med slutit sig samman för att boosta varandras synlighet på Instagram. Både dessa samarbeten och köpet av fejkade likes är tydliga tecken på att flödena inte riktigt ger önskade resultat. Men samtidigt vore det nog en stor prestigeförlust för Instagram att behöva backa från sina tidigare beslut gällande nyhetsflödet.