Skype blir magisk med automatisk talöversättning

Microsoft har lanserat en funktion till Skype som gör det möjligt att aktivera direktöversättning av tal. I demon nedan kan du se hur en personer konverserar på tyska och en annan på engelska. Utan problem hanterar Skype båda språk och översätter utan större fördröjning konversationen till båda parter. Möjligheterna som dyker upp med automatisk röstöversättning är oändliga.

Microsofts VD, Satya Nadella, pratar i denna video om hur Skypes nya funktion har möjligheten att sammanföra fler människor genom att bryta ner språkbarriärerna. Sedan förklarar han att Microsofts utvecklare upptäckt att programvaran blir bättre på språk som den inte matas med. Om den exempelvis redan kan engelska kommer den bli mycket bättre på det genom att lära sig kinesiska. I videon får du också sen en häftig demo där VDn för Skype, Gurdeep Pall, konverserar med en tysk tjej som är anställd på Microsoft.

Med början i en Windows-version och ett fåtal språk planerar Microsoft att lägga till flera språk för olika plattformar och apparater som använder Skype.  Målet är att leverera direkt översättning i realtid utan att de underliggande verktygen behöver någon form av språkträning.

Den nya funktionen Skype Translator blir först tillgänglig som Windows 8 betaapp innan slutet av året.

När det här går live på riktigt kan vi bland annat förvänta oss en centralisering av callcenter-verksamheter som kan hantera ärenden i ett större antal länder utan att behöva personal som pratar lokala språk – då det räcker med ett. Mycket imponerande Microsoft!