Skriv Facebook-meddelanden med hjärnan

På Facebooks utvecklarkonferens F8 avslöjade Facebook att de just nu jobbar på att skapa en hjärna-dator interface för att göra det möjligt att skriva med dina tankar.
Genom implantat finns redan idag möjligheten att skriva med tankens kraft, och det är detta som Facebook nu vill utveckla ytterligare. Den nya tekniken kallar de ”brain-computer speech-to-text interface”. Målet är att kunna utöka dagens åtta ord per minut till över 100 ord per minut, något som skulle öka skrivhastigheten till mer än det dubbla jämfört med hur fort en genomsnittsperson skriver idag.
Nog för att tanken på implantat är intressant, men att stoppa in ett chip i hjärnan för att kunna skriva med tankarna fyller sannolikt ganska få människor med en känsla av hopp och förväntan. Bara att ha ett chip i handen verkar få många människor att tänka på smärta och övervakning, frågan är då vad ett chip i hjärnan skulle innebära. Eftersom det dessutom måste kunna kommunicera med en enhet över ett visst avstånd (inga NFC-chip här inte) så väcks frågor om hacking, strömförsörjning och ofrivilliga sändningar av saker du inte vill att andra ska snappa upp.
Förhoppningsvis är det saker som utvecklarna tänkt på, men om historien lärt oss något så är det att det ibland kan vara bra att tänka efter en extra gång innan vi sprintar framåt mot nya möjligheter.