Skaparen av världens mest spelade datorspel tjänar inte en spänn

YouTubes Great Big Story gjorde nyligen en intervju med Wes Cherry om Solitaire, ett spel som han skapade några lediga timmar när han var praktikant på Microsoft. Du kan se filmen här.
Du har säkert fördrivit tiden med att spela ett parti Solitaire på datorn eller telefonen någon gång. Men skaparen Wes Cherry har du säkert aldrig hört talas om. Han skapade spelet redan 1988 när han jobbade som praktikant, och sedan dess har spelet funnit med som standard i alla utgåvor av Windows, tillsammans med spelen Minesweeper, Hearts och FreeCell.
Dessvärre var spelet inget som Cherry fick varken patent eller uppmärksamhet för, förutom att Bill Gates tyckte att spelet egentligen var för svårt. Enligt Microsoft fanns spelet där för att lära människor hur musen fungerar, inte för att fördriva tiden. Cherry jobbar inte längre kvar på Microsoft, utan driver idag ett äppelmusteri där han gör cider.
Historien är spännande, och bitvis lite sorglig. Men det är väl värda tre minuter, om inte annat får du kanske ett återuppväckt intresse för den gamla klassikern som folk spenderat miljontals timmar med sedan det släpptes i slutet av 80-talet.