Skapa tillfälliga statusar på Facebook

Facebook testar ett nytt grepp med tillfälliga statusar på 101 tecken som användarna kan skapa och som sedan försvinner efter en tidsperiod som användaren själv bestämmer. Målet är att återskapa känslan av att saker händer ”just nu” i nyhetsflödet.
Facebook bekräftade nyligen de rykten som gjort gällande att de jobbar med en ny typ av statusuppdatering. Den tillfälliga statusen testas just nu på ett utvalt antal användare och är en ren textbaserad status på max 101 tecken. Användaren kan själv välja ett slutdatum och en sluttid när statusen försvinner från flödet.
Facebook fick förra året upp ögonen för att användarna i lägre utsträckning skapar inlägg på plattformen, och som ett sätt att möta det skapades bland annat live-sändningar och Facebooks Snapchat-liknande funktioner. Till viss del har användarna börjat skapa fler inlägg, men vi är fortfarande långt ifrån det tidiga Facebook när innehållet till största delen var textbaserade statusuppdateringar om att folk var ute och sprang eller var på middag med vänner. Idag fylls flödet med videoklipp, reklam och delade annonser och artiklar från olika håll och kanter, men användarnas egna liv hamnar allt mer i skymundan.
En talesperson på Facebook menar att den nya tillfälliga statusfunktionen syftar till att ”låta människor skapa en tillfällig status på sin profil för att låta vänner få reda på vad de gör eller känner just nu”. Just att statusen försvinner efter önskad tid gör att du som användare inte behöver oroa dig för att känsliga statusinlägg ska flyta omkring på plattformen i all evighet.
Frågan är om Facebook genom detta kan ta ytterligare steg mot att återigen bli den primära plattformen för att kommunicera vad som händer just nu, snarare än att dela åsikter och länkar. Facebooks storlek gör dessvärre att det känns mindre personligt, och trots möjligheten att rikta en status till ett fåtal personer är det inte längre samma sak som när du tidigare kunde skriva en status och den syntes i dina vänners flöde.