Skapa din egen AI med nya programmeringsspråket R

Om du inte har hört talas om det nya programmeringsspråket R så är du inte ensam. Men inom analys, och framför allt utveckling av AI och maskininlärning är det superhett, dessutom är det gratis.
I en värld där allt fler pratar om att utveckla AI och maskiner som lär sig själva behövs det också olika typer av verktyg och programmeringsspråk som kan hantera dessa nya sätt att utveckla mjukvara och genomföra dataanalyser. Språket R är precis ett sådant språk, som dessutom är gratis att ladda ner och använda.
Språket är, till skillnad från många andra analysverktyg, baserat på kommandorader istället för mer grafiska representationer. Det gör att det är enkelt att justera analysen genom att lägga till, ändra eller ta bort en eller flera rader. Just av den anledningen är det tacksamt att använda för att skapa just mjukvara för självlärande system. Det går nämligen att lära systemet hur det själv ska ändra kommandorader så att programmet utvecklas med tiden.
I R-gruppen på LinkedIn finns idag över 95.000 medlemmar, och det utbyts tankar och idéer som såväl nybörjare som avancerade användare kan ta till sig. För dig som är helt ny finns därför mycket hjälp att hitta, dessutom finns det över 10.000 tilläggspaket till programvaran, vilket gör att du enkelt kan justera och skala upp allt eftersom dina behov förändras.
Den enda nackdelen är att R är uppbyggd på ett lite ovanligt sätt jämfört med andra programmeringsspråk. Vissa vana utvecklare kan därför uppleva det som svårt att lära sig hur språket ska hanteras för att få bästa effekt, eftersom de ”gamla beprövade” metoderna inte fungerar. Men mot bakgrund av potentialen så är det ett förhållandevis enkelt problem att komma över.
Har du och ditt företag funderat på hur ni kan börja jobba med avancerade dataanalyser, AI och maskininlärning kan programmeringsspråket R vara värt att ta en titt på. Börja med att surfa in på R-projects hemsida och ladda hem R-miljön, passa även på att ta hem programmet Rstudio, som ger stöd och hjälp genom att exempelvis färgmarkera kodsträngar och automatiskt fylla i kommandon. Se därefter till att bli medlem i R-gruppen på LinkedIn, sedan är det bara att sätta igång att testa, utforska och lära dig, och inom kort kommer du (förhoppningsvis) ha din alldeles egna AI.