Google kan lansera ett globalt telekomnät utan roamingavgifter där Sverige är ett av länderna

Enligt ryktet håller Google på och kraftsamlar för att bygga ett globalt telekomnät vilket skulle innebära att samtal och surf kostar detsamma oavsett var du befinner dig någonstans. Sverige är ett av länderna som blir aktuella för tjänsten.

Ryktet är inte helt taget i luften då Google redan är i samtal med en teleoperatör i USA. Om avtalet går igenom kan amerikaner ringa i utlandet utan extra kostnader – med andra ord inga roamingavgifter.

Google tänker inte bygga sina egna nät utan istället köpa access till nät superbilligt. De tänker inte lägga på avgifter som alla andra operatörer gör utan låta även konsumenten få ta del av grossistpriset. Om de skulle göra det även utanför USA skulle det innebära att deras telefonkunder skulle kunna ringa var som helst ifrån utan att det kostar något extra. Utopiskt ja, men helt genomförbart.

Läs också: Google öppnar onlinebutik för sin mobiler och plattor

Om avtalet med operatören Hutchison Whampoa går igenom kommer Google få tillgång till nät i USA, England, Irland, Italien, Danmark, Sverige och flera andra länder där Hutchison Whampoa äger telekomnät.

Om någon kan klara av att ställa operatörerna mot väggen så är det Google. De har resurserna, pengarna och framförallt kunskapen att förverkliga ett globalt nätvkerk utan roaming eller extra dataavgifter. Tänk vilken dröm att kunna använda din mobil var du än befinner dig, utan att behöva tänka på kostnaden.

För Google handlar det om tiden du är på nätet och använder deras tjänster. Desto mer tid på nätet desto mer användning och desto större daglig räckvidd som annonsörer kan ta del av. För Google är det en enkel kalkyl.

> Läs mer här