Ska BitTorrent Live få oss att klippa TV-kabeln

Om du vill nå ut med ditt budskap till flera hushåll samtidigt (den så kallade lägerelden) så är TV ett attraktivt val. TV dominerar landskapet eftersom de har infrastrukturen på plats som gör det möjligt att distribuera innehållet med hög kvalitet. Frågan är om BitTorrent Live ska få oss alla att tänka om.

Vad BitTorrent Live vill göra är att gå runt infrastrukturen genom att använda bandbredden från alla surfare. Det är som när man laddar ned ett program från vilken BitTorrentsajt som helst. Nedladdningen sker simultant från alla som laddar ned och delar innehållet. Tillsammans skapar man den nödvändiga bandbredden som gör att det går fort att tanka.

BitTorrent försöker desperat få bort stämpeln som det valda verktyget för piratsajter och användare som laddar ned innehåll från exempelvis ThePiratebay. Man försöker förnya företaget med sin teknik. Och tekniken är faktiskt riktigt bra.

Idén bakom BitTorrent Live är att förse oss alla med TV-innehåll via Internet på ett billigt sätt men med bevarad kvalitet. Man kan göra det billigt eftersom alla som ser på innehållet är med och skapar kvaliteten.

Anyway, BitTorrent har redan signat distributionsavtal med 15 kanalar som NASA TV, France One, QVC Home and TWiT. Inget spännande just nu, men målet är att få in alla.