Ska Aftonbladet sälja redaktionella annonsord?

Enligt ett rykte ska e-handelsjätten Amazon börja sälja Adwords med kopplingar till sin e-handel i bland annat tidningen Washington Post. Jag vill ta detta steget längre och tjäna mer pengar till våra svenska tidningar genom att plantera tanken att sälja Adwords i den redaktionella texten.

Redan nu kan man (ibland) se dessa sökordsannonser i Washington Post som Amazon köpte för ett tag sedan. Här nedan kan du se en bild som visar en sådan annons där en knapp med “Buy Now” visas bredvid ett sökord.

En idé jag själv burit på i många år är möjligheten för tidningar att börja sälja redaktionella ord. Varumärken vill kopplas samman med händelser, kändisar och känslor. Varför inte låta dem göra det i den redaktionella texten. Om en artikel handlar om Thailand – låt då Ving eller Fritidsresor få buda om just den artikeln och placera en reseannons i det sammanhanget. Låt Nike eller Adidas eller något annat sportmärke få synas varje gång tidningen skriver om Zlatan. Att prenumerera på redaktionella ord skulle kunna öka intäkterna för tidningen samtidigt som den kontextuella annonsen skulle få högre obsverationsvärden.

Relaterat: Chockbeskedet ”tidningen Aftonbladet nära konkurs”

Men vad skulle då hända med den journalistiska friheten? Inget som inte redan har hänt. Den journalistiska friheten existerande kanske på 70-talet för de större tidningarna. Idag handlar det bara om klick-monster och “heta” ämnen, så varför inte tjäna mer pengar på något som ändå i sin blyga form redan existerar!

Relaterat: DN.se uppmärksammar Adblock

För läsarna skulle detta vara ett välkommet inslag då många av oss är trötta på ointressanta annonser i fel kontext. För inte så länge sedan läste jag en intressant artikel i DN om dataspelet GTA. I mitten av den artikeln var en annons från Silja Line om deras Buffékryssningar. I sammanhanget en helt ointressant annons som skulle kunnat utnyttjats bättre med en annons för ett annat spel, eller varför inte en spelkonsoll eller liknande. Eftersom alla tidningar lever på annonsintäkter så kan de väl ändå försöka sitt bästa i att göra dem intressanta för läsarna. Verktyg som Ad Blocker bara ökar i popularitet vilket visar en tydlig trend att svenskar är trötta på ointressanta annonser.

Jag föreslår därför följande: Annonser som är kontextuella där annonsörer får bjuda på redaktionella ord och annonserna visas därefter i artikeln. Även länkade ord i artiklar som med mouse-over visar ett lager ovanför artikeln med information om produkter eller tjänster.

Håller du med?