Sju sätt att varva ner inför semestern

Snart är den här, ledigheten vi har sett fram emot så länge. Men hur gör man för att varva ner inför semestern? Ann Appelberg och Johan Mellnäs på arbetsmiljöorganisationen Prevent ger sina bästa tips.

Försöker du också beta av alla måsten på att göra-listan inför semestern – samtidigt som du vill få undan allt som blivit liggande under våren? Då är du inte ensam. Att samtidigt hinna varva ner inför semestern är en utmaning.

− Mitt råd är att skriva en lista över sådant du absolut måste göra och en lista över sådant du borde göra. Sedan ser du efter i kalendern vad som är rimligt att hinna med – och prioriterar. Ta gärna chefen till hjälp så blir det lättare att sålla, säger Johan Mellnäs.

Att skapa struktur på det här sättet ökar känslan av kontroll och minskar stressen. Fysisk aktivitet är ett annat bra sätt att varva ner inför den stundande ledigheten.

– Jag brukar försöka ta kvällspromenader. Då får jag både återhämtning och hinner njuta lite av sommaren redan före semestern, säger Ann Appelberg.

Det är också bra att fundera över hur du ska göra med mejlen. Skriver du i autosvaret att du kollar mejlen sporadiskt är risken att andra förväntar sig svar. Därför kan det vara bättre att bara skriva att du har semester. Några förtydligar med att de inte kommer att läsa mejl.

– Ett annat råd är att skriva en lista över sådant du ska ta itu med efter semestern, så att du slipper tänka på det när du är ledig. Men boka inte in för mycket de första dagarna, för då finns det risk att du börjar stressa upp dig under din ledighet, säger Ann Appelberg.

Johan Mellnäs tipsar om att både starta och avsluta semestern mitt i veckan.

– Då omges semestern av två kortveckor och man får en lite lugnare start.

När semestern väl börjar behöver vissa ett par dagar för att successivt vrida ner tempot, medan andra hellre rivstartar med en semesterresa första dagen.

− En ledighet full av aktiviteter är lika rätt som en semester i hängmattan. Det beror helt på hur ditt jobb och liv ser ut i övrigt. Det viktigaste är att du känner att du mår bra och återhämtar dig under semestern, säger Johan Mellnäs.

Sju tips för att varva ner inför semestern

  • Skriv upp vad du måste hinna med före semestern utifrån vad som är rimligt. Ta gärna chefen till hjälp.
  • Avsätt tid för promenader eller annan återhämtning.
  • Var tydlig med om du läser mejl eller inte under ledigheten.
  • Kom överens med kollegorna om det praktiska under sommaren, till exempel vem som attesterar fakturorna.
  • Bromsa in mjukt innan och kör igång långsamt efter om det är möjligt.
  • Boka inte möten direkt efter semestern om det går att undvika.
  • Lyssna på avsnittet om att varva ner inför semestern i podden Jobbfika.

Ett råd som vi här på Dagens Analys vill dela med oss av är att faktiskt, på riktigt, ja vi menar allvar, stänga av all elektronik under 24 timmar. Strunta i mobilen, glöm paddan, ta av dig din smarta klocka och allt det där. Det är så skönt att vara bortkopplad för att bli riktigt avkopplad.