Sju handfasta råd för att lyfta din e-handel

DN hade i förra veckan en artikel om Formofunktion, en liten e-handlare med lager och verksamhet hemma hos grundarna, som efter några år med sin butik väntar på att försäljningen ska lyfta.

Annette Sandell, en av grundarna och den som arbetar mest med butiken, säger i DN-artikeln: ”Andra småföretagare som håller på med e-handel snackar ofta om ketchupeffekten, att kunderna bara strömmar till”.

Annettes situation är inte unik. Jag skrev redan 2012 en bloggpost och citerade Arne Andersson på Posten, som på olika e-handelskonferenser brukade prata om att det finns 10-15.000 e-handlare i Sverige, men att endast 10-15 % av dessa e-handlare är lönsamma. Vilket ju betyder att 85-90 % är olönsamma.

Generellt har det dock blivit betydligt bättre sedan 2012: E-handeln växer år för år, många små e-handlare har vuxit till sig och gått från hobbyverksamhet till tillväxtföretag och stora detaljhandelsföretag har börjat satsa stort på e-handel. Majoriteten av alla svenska e-handlare sitter dock kvar i Formofunktions situation med bra produkter och entusiastiska e-handlare, men med för liten omsättning för att kunna leva av.

När jag sedan läser de sju tips som DN levererar blir jag dock förvånad. Om e-handeln generellt mognat och vuxit till sig sedan 2012, så är DN:s tips av lägre kvalitet och ger få handfasta råd till Formofunktion (och tusentals andra e-handlare i samma situation). ”Var tydlig” och ”gör en plan” är exempel på två av råden som butiken får av DN, trots att de redan varit igång under flera år.

Vi har därför ställt samman sju mer handfasta råd till butiken i fråga – och alla andra e-handlare som redan är igång, men som väntar på ett lyft i försäljningen:

1. Designa inte butiken själv. Se till att butiken ser attraktiv och modern ut. Grundaren till Granit sade i en intervju en gång att hon redan från början designat och inrett sina butiker, så de skulle se större ut än de ursprungligen var. Tänk så. Vill du bli växa och bli stor: se till att din butik ser ut att vara just en stor butik.

2. Lär er den tekniska plattform ni använder er av. Många e-handlare sätter sig inte in i alla funktioner och möjligheter som plattformen erbjuder, sannolikt av tidsskäl , men missar därmed också en rad möjligheter inom exempelvis design, försäljning, marknadsföring och SEO. Sitter ni med en gammal version av plattformen (med t ex frames/ramar som försvårar SEO-arbetet) bör ni uppgradera till en senare version.

3. Se till att kassan ser trygg och förtroendeingivande ut och erbjud alla de betalsätt som numer är branschstandard: kort, direktbetalning i bank och faktura. Gärna även delbetalning och PayPal. Förskottsbetalning och postförskott är inte två betalsätt som är branschstandard.

4. Skriv unika titlar på alla sidor. SEO är mycket viktigt för e-handlare idag och att skriva unika och relevanta titlar på alla sidor är det viktigaste du kan göra för att såväl Google som dina användare ska förstå vad varje sida handlar om. Att ha samma titel på alla sidor är ett stort no-no. Samma sak gäller titlar på förstasidan av typen ”Hem” och ”Sajtens namn”. För Formofunktion skulle jag rekommendera titeln: ”Smarta saker till hemmet- beställ från Formofunktion.com”.

5. Ta vara på globaliseringen. “The World Is Not Enough” är titeln på en James Bond-film som kom 1999 med Pierce Brosnan i huvudrollen. Det är högst relevant för alla e-handlare att tänka så nu när världen krymper och landsgränserna suddas ut för många e-handlare. Jobbar ni redan med exempelvis CDON Marketplace, så kan ni ju testa försäljning i fler nordiska länder den vägen.

6. Jobba med lojalitet och ta hand om och bearbeta löpande de kunder ni redan har i er databas. Nya kunder i all ära, men de som redan valt att handla av er en gång är viktiga och kommer fortsätta vara viktiga för er under lång tid framöver – om ni hanterar dem på ett bra sätt.

7. Se till att det går att köpa och betala via mobilen i din e-butik. Personligen skulle jag säga att det är det viktigaste rådet just nu. Många webbplatser och e-butiker har hälften av sina besökare från touch-enheter, men många har inte en butik som det fungerar att beställa och betala i från en mobil enhet.