Sitt och sov bekvämt

I många hem vill man gärna kunna erbjuda gäster att sova över om de har rest långt eller man har barn som vill ha kompisar på övernattning. Ibland har man kanske inte möjlighet att erbjuda ett särskilt rum för övernattning men med en bäddsoffa kan man kombinera exempelvis ett tv-rum med en övernattningsmöjlighet. 

En bäddsoffa ska vara både snygg, bekväm och praktiskt. Idag finns det oändligt många bäddsoffor i olika utformningar och storlekar att välja mellan. Att välja bekväma bäddsoffor till sina övernattningsgäster är viktigt. Många gånger kanske de sover mer än en natt i soffan och då är det viktigt att den känns skön att både ligga och sitta i.

Välja bäddsoffa

När man ska välja bäddsoffa till sitt hem så är det viktigt att den passar in med resten av inredningen i huset och blir en del av stilen. Men det finns också lite andra saker som kan vara bra att tänka på när man väljer bäddsoffa.

Tänk på att storleken ska passa i det rummet där soffan ska stå. Den får inte se för liten ut men den ska inte heller ta upp hela rummet. Soffan ska smälta in och man behöver fundera över vad man själv föredrar och vilka behov och förutsättningar man har i det rummet soffan ska stå.

För att slippa förvara täcken och kuddar runt om i huset kan det vara en ganska stor fördel om bäddsoffan har någon form av förvaring. Den förvaringen bör vara tillräckligt stor för att få plats med soffans sängkläder. Det gör det både lätt och smidigt när man ska bädda in och ur soffan. 

Att välja en soffa som passar den livsstil man lever är bra. Har man barn och husdjur så är det en god ide att välja en tåligare soffa med eventuellt lite mörkare tyg. Då syns nämligen inte fläckar och slitage lika mycket. Är det dessutom en bäddsoffa som är tänkt till barnens kompisar i första hand så kan det vara bra att välja en soffa som inte är alltför dyr. Då finns det möjlighet att byta ut den lite oftare. 

Kan man ha en bäddsoffa som en permanent säng?

En bäddsoffa är egentligen inte gjord för att sova på varje natt men hur och vida det är möjligt att använda den som en säng är nog individuellt. Det finns stora variationer bland bäddsoffor där vissa passar bättre att sova i varje natt än vad andra gör. Om man investerar i en dyrare bäddsoffa kan det öka komforten lite och gör den bättre ägnad för många nätter.

Det beror också på hur mycket man väger när det gäller bäddsoffa. Risken är att om man är väldigt tung så är inte motstånden i dynorna tillräckligt stor. Då kan det skapa samma problem som om man skulle ligga i en säng som är alldeles för mjuk.