Storytelling är och har varit ett buzzword under en längre tid, men varför det? Vad ska du tänka på om du vill dra nytta av fördelarna som finns gömda i begreppet? Det är faktiskt enklare än högt avlönade konsulter vill göra rådande. Följ bara några enkla grunder så är det du och ditt varumärke som snart får ett wild-card till nästa säsong av Robinson.
Alla har vi en vän som allt som oftast hamnar i centrum i sociala sammanhang. Hen hälsar sällan på alla i nya sociala sammanhang, utan sträcker upp handen i luften och tar ton för hela församlingen: ”Hej allihopa, det är jag som är ….. och jag jobbar för ……”. Personen är lite burdus men håller sig inom den fastställda ramen för sammanhanget. Under affärsmötet reser sig personen upp och beordrar en sväng förbi kaffeautomaten. När du träffar hen en andra gång så tar ni inte i hand, eftersom det är ett typiskt beteende hos bilförsäljare som just lurat dig?! Ett konstigt manér, men som med en god historia och förklaring blir resonabelt och ganska logiskt. Hen tänker absolut inte lura dig…
Just den här vännen är ofta den som drar intresserade blickar till sig och får procentuellt mest uppmärksamhet i det sociala sammanhanget. ”Vem är du då?”, ”Hur lyckades du med det?”, ”Kommer du härifrån?”, ”Jag addar dig på FB!”.
Den här typen har konstigt nog ett mystiskt skimmer runt sig, en karisma som lyser upp rummet och som lätt skapar en skara av följare. Men skimret är inte så mystiskt som vi programmerat har lärt oss. Den här personen är nämligen väldigt duktig på att ”krydda” sina historier och allmänna tal med mer detaljer än andra. Ibland okodat, men ändå, detaljer som stärker historien och gör den mer iögonfallande än om den saknat de där färggranna detaljerna.
All reklam är bra reklam.
Detaljer är det som tar en enkel mening till att bli en historia, och goda historier är värda sin vikt i guld i en värld som snurrar förhållandevis snabbare idag än igår.
- Vad vill du ha sagt?
- Vem är du som säger det?
- Varför vill du säga det?
- Vad händer hos åhöraren när hen tagit del av det du säger?
Använder du dig bara utav en av punkterna så kan du lika gärna låta bli att starta kommunikationsprocessen, för den kommer att kosta mer än den ger tillbaka. Försök istället att koka ihop så många utav punkterna som möjligt. Det är detaljerna som skapar kundens helhetsupplevelse av ditt varumärke. Ditt varumärke ska vara den där vännen som ogenerat tar plats och inte skäms över att berätta om sin existens, lägger till detaljer och kryddar. Vännen vet att det är vad åhörarna vill höra, och eftersom åhörarna hör vad vännen säger så självsäkert, så förutsätter de att det är viktigt och bra information.
Goda kommunikatörer har använt metoden under tusentals år för att se till att ett budskap får företräde framför oceanen av liknande budskap. Krasst så syftar begreppet ‘storytelling’ till att väva in så mycket känslor i ett budskap så att alla typer av respondenter skall fatta tycke för det.
Enkelt förklarat: En kebabtallrik innehåller: kebab, pommes-frites, sås, sallad och peperoni. Säljer du måltiden enkom under begreppet ‘kebab-tallrik’ så är det bara kunder som vill ha kebab som hittar till den. Slänger du in en liten detalj kring den där salta, mellanstarka peperonin som bryter av kebabsmaken i perfekt symbios, så får du även peperonisugna kunder. Broderar du ut det ännu mer och ramar in maten i den trevliga uteserveringen med utsikt över Södermälarstrand så har du ett väldigt stort spann av potentiella träffpunkter på den stora marknaden. Berättar du också att Kjell Bergqvist brukar ta sin onsdagslunch hos dig så får du även kunderna som egentligen hade tänkt att äta matlåda på kontoret, men som nu istället kommer till dig på onsdagar. Du strävar efter att servera den bästa kebaben i stan då du verkligen brinner för just den här maten då den symboliserar en lyckad integrationspolitik, och det är något som ligger dig varmt om hjärtat.
Du förstår poängen.
Fler detaljer, bättre historia, fler lyssnar, fler köper…….. kebab? Säljer du inte kebab så fungerar modellen för vad som helst annat som du vill sätta en prislapp på.