Sex trender som definierar framtidens TV

Bloggen Mashable har plitat ned sex trender som definierar hur vi kommer att titta på TV i framtiden. Vi på Dagensanalys.se håller med om analysen då den så fint sammanfattar årets händelser inom TV-världen samt blickar bara några år framåt i tiden. Det som händer har i princip redan hänt men TV-husen runt om i världen har ännu inte hängt med.

1. Online streaming och multi-plattformar
Netflix banade vägen och visade vart skåpet ska stå med strömmat innehåll som du kan titta på i alla dina enheter. Att inte kunna se ett program på alla enheter är något vi kommer att skratta åt om bara några år.

2. Tillgång till betal-TV med mobila tjänster
Snart handlar inte betal-TV om kabelpaket till din dumburk. Istället kommer det att vara innehåll som slussas ut till alla dina enheter i någon form. Betal-TV kommer att paketeras till någon slags plus-tjänst där du betalar för varje del eller paket. Speciellt i mobilen där man ser att tittaren spenderar längre tid med innehåll. Desto större mobiler med finare skärmar desto längre program konsumeras.

3. Tittaren blir  del i den kreativa processen
Tittare vill interagera med program och hela 85 procent av tittarna har en annan enhet nära sig när de tittar på TV. Nu gäller det för TV-husen att öppna upp möjligheten för tittaren att vara delaktig i den kreativa processen och få sin röst hörd i programmen.

4. Reklampausen förändras
Tittare antingen spolar förbi reklamen med DVR eller sitter med sin mobil och kollar Facebook. Reklamenspottens stund är gången och TV-husen måste komma på kreativare lösningar.

“the whole thing is going to shift. A 30-second spot might be worth $30,000 if 50,000 people see it in an evening, but if same amount of people see the same spot it on a website, via mobile content or pre-roll, those prices will become very similar in the near future. Right now, they’re miles apart — but 50,000 people is 50,000 people.” skriver Mashable.

5. Sociala medier
Kanalerna måste omfamna sociala medier ännu mer än vad de gör idag. Det handlar om att skapa programstrategier med sociala medier som en av huvudkanalerna för marknadsföring, engagemang och interaktion.

6. Analys, big data och mer analys
Vinnaren i TV-kriget är den som sitter på kunskapen om tittaren.

Vi vill gärna lägga till en punkt som handlar om upphovsrätt med geografisk begränsning. Internetanvändare lever i en värld där geografisk begränsning inte existerar.  Tänk vad konstigt det skulle vara om du försökte surfa till den här artikeln från din semester i Thailand och bemötas av ett felmeddelande där det står “Du befinner dig inte inom rätt geografiskt område så tyvärr får du inte läsa den här artikeln”. Innehållskreatörer, distributörer och rättighetsägare måste förstå att på nätet finns inga geografiska gränser – på internet är vi en planet.

> Läs hela artikeln här