Sex teknikplattformar som digitala marknadsförare ska ha koll på

Som digital marknadsförare är det minst lika viktigt att ha koll på ny teknik som det är att veta hur man bäst når sin målgrupp. Här är sex viktiga teknikplattformar att ha koll på.
Microsoft Hololens
Just nu pågår det ett mindre krig bland teknikjättar i att vara först med att klä oss i brillor som innehåller AR (Augmented Reality). Dessa AR-glasögon ska addera objekt och koncept till vår syn. Microsoft Hololens är en av de första som demonstrerat detta på scen. Att interagera med objekt som egentligen inte finns där är något som bland annat IKEA redan börjat experimentera med.
Även Apple håller på med AR. Fördelen för Apple är att deras ARKit kommer att rullas ut till alla nyare modeller av iPhone. Detta innebär att miljontals konsumenter kommer att få tillgång till AR via sina mobiler. Tim Cook har redan sagt att AR kommer att bli lika stort som den mobila revolutionen. Det är med andra ord dags för ditt team att ta upp frågan – vad ska vi göra inom AR?

Alphabet Waymo
Nvidia, Intel, Uber, Apple och Tesla är företag som tävlar om att bli störst inom självkörande fordon. Att Google är med i racet med det helägda Waymo är en självklarhet. Hur vi kommer att använda och placera varumärken, köpställen i själen på den självkörande bilen återstår. Men tänk dig att du är ute på motorvägen och blir sugen på en fika, bilen kör dig till närmaste Starbucks.
IBM Watson
Den artificiella intelligensens huvudfigur heter Watson och utvecklas av IBM. Med tusentals utvecklingstimmar i ryggen lär IBM ha tagit fram den mest avancerade intelligenta datorn som finns. Redan idag jobbar företag som Rocket Fuel och Salesforce med flera i att införa AI i sina system. En dag kommer AIn att ta över våra jobb. När en dator kan traska igenom miljarder rader data, fatta beslut, lära sig av misstag och agera i realtid för att hela tiden optimera kampanjen, som tagits fram i realtid baserat på miljarder rader data etc. Ja, du hör hur datorn kommer att slå oss alla på fingrarna. Om den bara lär sig att få en personlighet också så är vi körda.
Oculus Rift
Virtuell verklighet är syster till AR (Augmented Reality) och vill ge oss möjligheten att kliva in i en värld, i världen. När Facebook köpte företaget Oculus Rift var planen klar – att låta oss virtuellt hänga med våra vänner i en värld som styrs av Facebook. I den virtuella världen kan du prova på produkter, åka på resor, spana in den där bostaden du drömmer om, prova kläder och så mycket mer. VR är i sin linda men när datorkraften tillsammans med batterikraften ökar kommer VR vara lika självklart som tv är för farmor.
Skills och röststyrda enheter
Amazon, Google och Apple vill nu förse våra hem med röststyrda burkar. När du säger “läs mig de senaste nyheterna” kommer en ljuv stämma läsa upp dagens nyheter i det rum du befinner dig i. När barnen vill veta hur man räknar fram 3+3/4 kommer apparaten berätta tålmodigt hur man ska räkna för att få fram rätt svar. Ja, du hör att vi alla kommer att ha en egen butler i våra hem som tar hand om oss alla. Alla färdigheter som apparaten har kallas för skills och utvecklar får idag bra betalt för att ta fram nya till alla dessa apparater. För marknadsförare handlar det om att se till att varumärkets skill finns i så många enheter som möjligt. Tänk appar i mobilen.
Facebook Messenger
Vem använder inte Messenger idag från Facebook? Inte många. Men det är verkligen inte alla företag som fattat att Facebook gjort det möjligt att skapa chatbots som kan föra dialoger med miljontals konsumenter. Likt appar ger chatbots varumärken en möjlighet att ha en relation med alla konsumenter. Ta chansen och gör något med det.
“Consumers use messaging apps to chat with their friends—and will now chat with brands in the same way. Therefore, brands have the opportunity to become trusted advisers, guides and assistants. Brands that succeed in doing that will earn loyalty like never before,” förklarar en utvecklare av chatbots.