Sex e-handelstrender att ha koll på 2017

För snart tre år sedan tillträdde Christoffer Tyrefors posten som VD för cykelkraft, och har på den tiden fyrdubblat företagets omsättning. Nog för att cykeltrenden vuxit de senaste åren, men att fyrdubbla omsättningen gör man inte av en slump. Nu delar Christoffer med sig av sina viktigaste spaningar inför e-handeln 2017.
Enligt Christoffer händer det mycket på e-handelsfronten just nu, och mycket av det kan komma e-handlare till gagn, förutsatt att du vet vad du ska fokusera på. Cykelkraft har t.ex. tagit fram en bokningsportal för att boka cykelservice, ger kunden möjlighet att plocka ihop sin egen cykel av olika delar direkt på nätet, och senare under 2017 kommer deras första egna cykelmärke. Inför 2017 finns det sex trender som du som e-handlare behöver hålla koll på för att kunna öka lönsamheten och hänga med i vad som händer.

  1. Ta hand om driften själv. Många tjänster har blivit enklare, vilket gör tat du själv kan hantera driften och på så sätt kapa mellanhänder. Nyhetsbrev kan du enkelt sköta själv genom exempelvis Amazon, och du kan köpa reklamplats på stora sajter genom realtidsköp på internationella spotmarknader.
  2. Med eller utan Google. Det blir allt svårare att skilja Googles egna annonser från sökresultaten, och de översta sökresultaten för fysiska produkter är i allt större utsträckning via Google Shopping. Så antingen behöver du se till att synas via Google, eller se till att bygga ett tillräckligt starkt varumärke för att kunna gå din egen väg.
  3. Stora volymer är kritiskt. Med allt större e-handelssajter som ”dammsuger” marknaden blir det allt mer kritiskt att ha stora volymer. Det görs genom att bygga ett stabilt varumärke som skapar såväl återkommande kunder som rekommendationer. Att vara liten och nischad blir allt svårare.
  4. SalesManReplication. Din webbplats behöver i större utsträckning replikera en fysisk säljperson. Genom att ställa frågor, hjälpa till med relevanta tips och underlätta såväl transport som reklamationer ökar användarvänligheten. Kunden kommer känna att köpet är minst lika smidigt som att besöka butiken, och du kan kapa kostnader genom att automatisera köpet ännu mer.
  5. Mobil shopping. Enligt Gartner kommer shopping via mobilen att öka med 50% under 2017. Att göra shoppingen enkel via mobilen, samt lätt kunna växla mellan olika enheter, är därför avgörande om du inte vill tappa kunder. Tröskeln för att shoppa via mobilen blir allt lägre och fler konsumenter kan idag tänka sig att göra allt fler inköp direkt från sin mobile enhet.
  6. Personifiera kommunikationen. Idag har vi möjlighet att göra upplevelsen mer individuell än någonsin tidigare. Genom att anpassa budskapet efter kundens preferenser och beteenden skapar personliga upplevelser som knyter kunden starkare till dig och ditt varumärke.

Det är en diger lista, men i grunden handlar det om att göra kundens upplevelse så enkel som möjligt, både i fråga om att få rätt information, och hjälp med köpets olika steg, som att genomföra köpet snabbt och problemfritt. Glöm heller inte bort kringerbjudanden. Cykelkraft insåg att en cykel behöver service, och skapade en enklare lösning för kunden. Vad kan du erbjuda dina kunder som både gör deras upplevelse bättre och förenklar deras tillvaro.