SEO-strategier som ger resultat

Framgångsrik digital marknadsföring är starkt beroende av en väl planerad SEO-strategi. Faktum är att SEO är en av de mest effektiva strategierna som företag kan använda för att få en konkurrensfördel på marknaden.

Den här gästartikeln är skriven av Abbe El-Madhoun från Buzzlemedia.

Idag känner de flesta företag till de grundläggande begreppen inom SEO och varför det är viktigt. Men när det gäller att utveckla och genomföra en bra SEO-strategi, räcker det inte med att skapa innehåll för de sökord som dina kunder söker. SEO-strategier och trender fortsätter att förändras varje år. Därför är det viktigt att använda strategier som är “up to date” och som fungerar. Vissa delar av hur SEO fungerar har inte förändrats men du bör ändå lära dig nya strategier eftersom de är effektivare när det gäller att öka ditt företags synlighet online.

Vad är en SEO-strategi?

Modern SEO-strategi är processen att organisera en webbplats innehåll per ämne, vilket hjälper sökmotorer som Google att förstå en användares avsikt när de söker. Genom att optimera en webbsida kring ämnen först kan du ranka bra för long tail sökord relaterade till det ämnet.

Här är åtta steg du kan ta för att se till att all din SEO är på plats under resten av 2019:

Steg 1: Skapa en lista över ämnen

Sökord är hjärtat av SEO, men de är faktiskt inte ditt första steg till en organisk tillväxt längre. Ditt första steg är att göra en lista över ämnen som du vill täcka.

Börja med att kompilera en lista med cirka 10 korta ord och termer som är kopplade till din produkt eller tjänst. Använd Googles sökordsverktyg för att identifiera sökvolymen och komma med variationer som är viktiga för ditt företag.

Med sökvolymen och konkurrensen som utgångspunkter kan du begränsa din lista till 10-15 nyckelord som är viktiga för dig. Rangordna sedan listan i prioritet eller relevans för ditt företag.

Vart och ett av dessa sökord kallas en “pillar” och fungerar som det primära stödet till ett större “kluster” av long tail sökord, vilket är det som leder oss till vårt nästa steg

Steg 2: Skapa en lista med long tail sökord baserat på dessa ämnen

Här börjar du optimera dina sidor för specifika sökord. För varje pillar du har identifierat, använd ditt sökordsverktyg för att identifiera 5 till 10 long tail sökord som går djupare in i det ursprungliga ämnesordet.

Till exempel skapar vi regelbundet innehåll på ämnet “Facebook annonsering”, men det är fortfarande väldigt svårt att ranka på Google för ett så populärt ämne på denna akronym ensam. Vi riskerar också att konkurrera med vårt eget innehåll genom att skapa flera sidor som inriktar sig på exakt samma sökord – och eventuellt samma resultatsida (SERP). Därför skapar vi också innehåll för hur man installerar spårning, planerar kampanjer, skapar en övergripande Facebook strategi och andra underämnen inom Facebook.

Använd underämnen för att komma med blogginlägg eller webbsidor som förklarar ett visst begrepp inom varje större ämne du identifierade i steg 1. Anslut dessa underämnen till ditt sökordsanalys verktyg för att identifiera long tail sökord som ska grunda varje blogginlägg.

Tillsammans skapar dessa undergrupper ett kluster. Så, om du har 10 pillar ämnen, bör de var och en vara beredd att stödja ett kluster av 5 till 10 delämnen. Denna SEO-modell kallas ett “ämneskluster” och moderna sökmotoralgoritmer är beroende av dem för att koppla ihop användare med den information de söker efter.

Här är en kort video om detta koncept:

Tänk på det här sättet: Specifikt innehåll leder till mer specifika målgruppers behov, desto mer sannolikt kommer du att konvertera den här trafiken till leads.

Steg 3: Bygg sidor för varje ämne

När det gäller webbplatser och rankning i sökmotorer kan det vara omöjligt att försöka få en sida att ranka för en handfull sökord. Men här är där gummit möter vägen:

Ta de 10 pillar ämnena du tog fram i steg 1 och skapa en webbsida för varje som beskriver ämnet på en hög nivå – med hjälp av de long tail sökorden varje kluster i steg 2. En pillar-page för tex SEO kan till exempel beskriva SEO i korta avsnitt som introducerar sökordsanalys, bildoptimering, SEO-strategi och andra underämnen. Se varje pillar-page som en innehållsförteckning där du informerar dina läsare om underämnen du ska fördjupa dig i genom blogginlägg.

Använd din sökordslista för att bestämma hur många olika pillar-page du ska skapa. I slutändan ska antalet ämnen som du skapar pillar-pages sammanfalla med hur många olika produkter, erbjudanden och platser din verksamhet har. Detta kommer att göra det mycket lättare för dina kunder att hitta dig i sökmotorer oavsett vilka sökord de använder.

Varje webbsida måste innehålla relevant innehåll för dina kunder och bör inkludera bilder och länkar till sidor på din webbplats för att förbättra användarupplevelsen. Vi pratar om länkarna i steg 4.

Steg 4: Skapa en blogg

Bloggar kan vara ett otroligt sätt att ranka för sökord och engagera besökare på din webbplats. Trots allt är varje blogginlägg en ny webbsida som ger dig en chans att ranka i sökmotorer. Om din verksamhet inte redan har en blogg, skapa en. Det är här du kommer att fördjupa dig på varje ämne och faktiskt börja dyka upp på Google.

När du skriver varje blogginlägg och fyller i dina kluster bör du göra tre saker:

Ditt long tail sökord bör inte användas mer än tre eller fyra gånger över hela sidan. Google föredrar inte exakta sökords matchningar så ofta som det brukade. Faktum är att om ditt sökord används för många gånger kan det vara en röd flagga för sökmotorer. Detta kan straffa din webbplats och sänka din rang.

Länka till den pillar-page du skapade om det här ämnet. Du kan göra detta i form av taggar i ditt content management system (CMS), eller som ankarlänk i texten.

När du publicerar varje blogginlägg kopplar du in det från pillar-page som stöder detta ämne. Hitta punkten på din pelarsida som introducerar det här inläggets ämnesområde och länka.

Genom att koppla ihop din pillar och klustret på det här sättet berättar du för Google att det finns ett samband mellan long tail sökord och det övergripande ämnet du försöker ranka för.

Steg 5: Blogga varje vecka för att utveckla page authority

Tänk på att du inte endast måste skriva om ditt ämnesområde. Det finns andra värdefulla ämnen som dina kunder bryr sig om och som ger din webbplats auktoritet. Detta gör att Google ger din domän extra uppmärksamhet när du lägger till innehåll i dina primära ämnen.

Med det i åtanke, gör en plan så du skriver ett nytt inlägg minst en gång i veckan. Kom ihåg att du bloggar främst för människor, inte sökmotorerna. Skriv om saker som dina kunder och/eller dina intressenter är intresserade av.

Steg 6: Skapa en länkbyggnadsplan

Ämnesklustermodellen är din väg framåt inom SEO detta året, men det är inte det enda sättet att få ditt innehåll att ranka högre när det har skapats.

Våra första fem steg var dedikerade till SEO-strategi på sidan. Länkbyggnad är det främsta målet med off-page SEO, och är också en stor faktor för hur sökmotorer rankar dina webbsidor. Vad är länkuppbyggnad?

Länkbyggnad är processen att locka inkommande länkar (kallas även bakåtlänkar/backlinks) till din webbplats från någon annanstans på webben. Generellt sett gäller följande, ju högre page authority en webbplats har desto större påverkan kommer den att ha på rankningen på den webbsida som den länkar till.

Dedikera tid åt att brainstorma alla olika sätt du kan locka inkommande länkar till din webbplats. Börja smått – dela kanske dina länkar med andra lokala företag i utbyte mot länkar till deras webbplatser. Skriv några blogginlägg och dela dem på Facebook och LinkedIn. Överväg också att kontakta andra bloggare för möjligheten att gästblogga där du kan länka tillbaka till din webbplats.

Ett annat bra sätt att locka inkommande länkar är att använda din blogg för att publicera artiklar relaterade till aktuella händelser eller nyheter.

Steg 7: Var uppdaterad inom de senaste SEO-nyheterna och praxis

Att hålla sig uppdaterad om de nuvarande trenderna och bästa praxis är en svår uppgift, men det finns flera webbplatser som kan göra det enkelt för dig att hålla sig på SEO-nyheter och förändringar som kan påverka din webbplats och din SEO strategi.

Här är några webbplatser att kika på:

SEOmoz
SEOBook
Search Engine Roundtable
Search Engine Land

8: Mät och spåra din SEO-framgång

Det finns många mätvärden du kan följa dagligen, veckovis eller månadsvis för att hålla din SEO strategi på rätt spår och mäta din framgång.

Eftersom det metriska du bryr dig om är organisk trafik (trafik som kommer från en viss sökmotor), leta reda på ett verktyg som låter dig spåra både ditt totala organiska trafik och hur dina sidor rankas under varje long tail sökord som dina sidor är inriktade på. SERANKING är ett bra och prisvärt rapporteringsverktyg för just detta ändamål.

Skapa en månatlig instrumentpanel med hjälp av Excel, Google Sheets eller ett webbanalyspaket så att du kan övervaka hur mycket trafik som kommer till din webbplats från organisk sökning.

Spårning av indexerade sidor, leads, ROI, inkommande länkar, sökord och din faktiska ranking på SERPs (resultatsidor) kan också hjälpa dig att känna igen din framgång och identifiera möjligheter.

Artikeln är skriven av:

Abbe El-Madhoun
Buzzlemedia