SEO och SEM förändras, hänger du med?

I samband med SEMrush galakväll fick jag möjlighet att sitta ner med Olga Andrienko, Head of Global Marketing på SEMrush, för att prata om framtiden för sök, samt hur marknadsförare kan optimera sitt arbete med några enkla aktiviteter.

Hur påverkar röststyrning hur sök och SEO fungerar? Blir min första fråga

Röst är ju en stark trend, framför allt i engelskspråkiga länder, och då främst USA där majoriteten redan har en digital assistent såväl i hemmet som i mobilen, säger Olga. Det som är tydligt är att företag måste optimera för så kallade ”snippets” utdrag från hemsidan som besvarar användarens fråga. Hela 90% av svaren som en användare får kommer från de fem första resultaten på Google, så att ligga högt i sökningarna är fortsatt relevant.

Men är det då inte bara de med stor marknadsföringsbudget som kan konkurrera i det här segmentet?

Nej, menar hon, det vi sett är att det viktigaste är att kunna svara på frågor som ställs på ett nytt sätt. När personer söker via text använder de nyckelord, men med rösten söker personer i hela meningar. Så om du kan komma på vilka frågor som personer ställer, och sedan besvara dem, så ökar sannolikheten att du kommer högt i sökresultaten. Ett exempel är en tandläkarklinik som identifierade vilka frågor deras klienter ställde, sedan lät de tandläkarna besvara frågorna och lade till dessa frågor och svar på hemsidan. Google premierar nämligen den bästa lösningen på användarens problem.

Vi har dessutom sett en stor ökning av användningen av PAA (People Also Ask). Det är en del av Googles SERP där de listar relaterade frågor som andra personer frågat. Allt fler användare letar efter svar där, och PAA är både dynamisk och i princip oändlig eftersom den jobbar med lexikala likheter och tematisk relevans. Det är även ett bra sätt att hitta några av de andra frågor som användare ställer, och se till att du kan svara på dem.

Så organisk sökning är nyckeln?

Ja och nej svarar Olga, det är fortfarande viktigt att spendera pengar på de sökord som är viktigast för dig. Där ligger även ditt företagsnamn och eventuella produktnamn. Våra studier visar nämligen att sökningar på varumärke eller produktnamn är en bra indikator på hur effektiva olika indirekta PR-insatser är. Det visar nämligen hur stor varumärkeskännedomen är. Sedan kan det vara svårt att direkt översätta en PR-insats till sökresultat, men det ger en fingervisning.

Så vad är det då SEMrush kan bidra med i detta?

Redan idag har vi en så gott som oslagbar tjänst vad gäller att förstå söktrafik till din sajt. Vi jobbar inte bara med Google, utan även Baidu och andra sökmotorer. Dessutom ser vi till att inte bara ge information, utan även förslag och tips på hur företag kan utveckla sin sajt för att få bättre resultat.

Och hur ser framtiden ut för SEMrush?

Vi jobbar nu på att få in fler källor, bland annat Amazon och YouTube. Redan idag är Amazon störst i världen för sökningar på produkter, så att få in det data är viktigt. Vi jobbar på att skapa en plattform som kan ge dig all information om hur din online-närvaro presterar. Det innefattar därför inte bara sök utan även sociala medier, trafikanalyser och mycket mer. Genom det vill vi även hjälpa större delar av företaget att förstå hur onlineaktiviteter påverkar företagets resultat. En studie som vi lät Forrester göra visade att bara 36% av annonsteamen hade tillgång till SEO-data medan bara 27% av SEO-teamen hade tillgång till annonsdata, och bara 20% av SEO-teamen hade tillgång till PR-data. Den här silo-strukturen vill vi bidra till att bryta ner genom att se till att samla all relevant data i en plattform, och låta flera avdelningar använda den i sitt beslutsfattande.

Så vad är tre enkla tips som marknadsförare kan göra för att optimera sin sajt och få bättre resultat av sina aktiviteter? blir min sista fråga.

Marknadsförare är ofta så fokuserade på nästa grej, att de missar många enkla saker som kan ha stor effekt.
Den första saken att titta på är att se till att alla delar av din sajt har en tydlig CTA (Call To Action). Har du ett webinar, se till att det går att anmäla sig till det från flera ställen på sajten, exempelvis sidor som berör ämnet du tänkt prata om på webinaret.
Sedan skulle jag säga att använda aktiviteter på flera sätt i marknadsföringen. När du haft ett webinar kan du klippa det i kortare delar och använda på olika sajter och även i sociala medier. Glöm bara inte att textsätta klippet, eftersom majoriteten ser video på sociala medier utan ljud.
Det tredje tipset skulle jag säga är att återanvända gammalt material. Genom att byta bilder och ändra i inledningstexten och lite i innehållet tolkar Google om informationen, och lägger den högre i sökresultatet. Det är så klart inte lika sexigt som att skapa något helt nytt, men väldigt kostnadseffektivt.

Jag tackar Olga för hennes tid, och även för den fantastiska gala som SEMrush anordnade. Missade du galan kan du se alla bilder här!