Kurser SEO

SEO: kurser och utbildningar i sökmotoroptimering

SEO-kurser och SEO-utbildningar

Hur lär man sig mer om sökmotoroptimering (SEO) – det kanske viktigaste du löpande bör arbeta med för att lyfta din webbsida eller din webbutik?

Genom att läsa böcker om SEO, lyssna på poddar, se instruktionsfilmer eller gå SEO-kurser eller SEO-utbildningar (på plats eller på distans)?

Det finns inte ett sätt att lära sig SEO och alla sätt som fungerar och som passar dig och ditt tidsschema är naturligtvis rätt. Jag lyssnar löpande på poddar och ser klipp och filmer, men läser gärna böcker och följer SEO-event och SEO-kurser om det kommer nya intressanta idéer och infallsvinklar – vilket det gör hela tiden: SEO är ett rörligt mål, som du aldrig blir klar med.

Varför vi är så många som jagar ny kunskap inom SEO? Jo, uppsidan är enorm om du lär dig mer om SEO: får du Google att gilla din webbutik eller din webbsida och visa den högt upp i sökresultatet när någon söker på ord och fraser som är relevanta för det du säljer, kommer du få ny trafik och nya kunder. Utan kostnad och sannolikt över lång tid.

Böcker om SEO

Det finns många bra böcker om SEO, på svenska och engelska, och en engelskspråkig klassiker är The Art of SEO: Mastering Search Engine Optimization

En grundläggande SEO-bok på svenska är ”Guldläge på nätet” av Magnus Bråth och Michael Wahlgren, två riktigt rutinerade rävar i den svenska SEO-branschen.

Boken ”Gräv guld i dina egna kanaler” är både en bok om content marketing och en bok om SEO (två ämnen som ligger väldigt nära varann: inget relevant innehåll, ingen bra SEO). Boken finns även som ljudbok: ”Gräv guld i dina egna kanaler” på Storytel och som en nedkortad version (Storytel Brief).

Jag har även skrivit en titel helt fokuserad på SEO och direkt som ljudbok: SEO för alla – en snabbkurs i sökmotoroptimering för dig som vill ranka högt på Google

Poddar om SEO

Det finns även många bra poddar som är fokuserade på Google och SEO eller på digital marknadsföring eller på e-handel, där SEO också är en grundbult för att bygga trafik och försäljning.

Listan nedan är inte på något sätt komplett, men det är poddar som jag själv lyssnar på när tillfälle ges:

  1. Sökpodden – alla avsnitt handlar om SEM och SEO, kommer månadsvis.
  2. Ehandelstrender – t ex detta poddavsnitt om content marketing och SEO, nya avsnitt varje vecka.
  3. Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund. Nya poddavsnitt varannan vecka.

SEO-verktyget Ahrefs har i slutet av 2020 samlat 12 engelskspråkiga poddar om SEO på sin blogg, lyssna och se vilken som kan bli din favorit-podd om SEO!

SEO på YouTube

Föredrar du en SEO-kurs via en kanal på YouTube? Inga problem: det finns mängder av SEO-kurser på världens största och av Google ägda webbplats med videoklipp.

Några exempel på SEO-kurser på YouTube:

1. Neil Patel på YouTube (grundläggande SEO, men även mycket om digital marknadsföring och konvertering)

2. Backlinko på YouTube (SEO och mer med Brian Dean)

3. AhrefsTV (mängder av bra SEO-filmer att lära från)

4. Semrush Live (kanal för Semrush live-event som onlinekurser och webinar)

5. Moz på YouTube med bland annat WhiteBoard Friday (SEO-genomgångar med Rand Fishkin och andra medarbetare, dessa rekommenderas varmt!)

SEO-kurser och SEO-utbildningar

Det finns många utbildningsanordnare och numer även många digitala utbildningar, jag har själv satt ihop en grundutbildning i SEO (med rörligt material, uppgifter och quiz efter varje kapitel) tillsammans med NordboostKomplett kurs i SEO för dig som vill ta dig till toppen av Google

Kursen riktar sig både till dig som är nybörjare och till dig som redan kan en hel del om SEO, men som vill lära dig mer.

Vill du gå SEO-kursen Ta till dig till toppen på Google kan du använda koden seokurs10 så får du 10 % rabatt på priset.

För dig som vill lära dig mer och framför allt om SEO-strategi finns kursen ”SEO-strategi för marknadsförare och marknadschefer”, en kurs med Ulrika Viberg anordnad av Tony Hammarlund som driver podden Digital Marknadsföring (som nämns under Poddar om SEO).

Andra arrangörer och mediehus som anordnar kurser i SEO är till exempel Webbdagarna Academy (IDG) och SEO-byråer som Pineberry som driver SEO-kurser på distans och på plats på kontoret i centrala Stockholm.

Men oavsett vilken väg du väljer för att lära dig mer om SEO är en sak säker: normalläget för SEO är ständig förändring, så vi kommer alla behöva uppdatera oss löpande om det senaste från Google och om sökmotoroptimering – så hitta de SEO-auktoriteter och kanaler som passar dig och dina behov av SEO-utbildning!

 

Relaterade länkar om SEO på Dagens Analys:
Ordlista digital marknadsföring (med SEO-begrepp som SERP och 404-sida)
Snabbkurs i SEO för dig som vill ranka högt på Google – del 1
Snabbkurs i SEO för dig som vill ranka högt på Google – del 2
Snabbkurs i SEO för dig som vill ranka högt på Google – del 3
SEO och länkar

För dig som vill börja från grunden finns det en artikel här SEO för nybörjare och en checklista för SEO som kan vara användbar när du går igenom dessa grunder för att skapa en solid bottenplatta för din webbplats.

Behöver du hjälp att skapa effektiva texter till din hemsida? Kontakta Karlssons Textbyrå. Ta hjälp av en erfaren copywriter eller kreativ content writer