SEO för röstsökningar blev idag ännu viktigare i Sverige – Google Assistent förstår nu svenska

Google börjar idag att rulla ut den digitala assistenten Google Assistent på svenska för smartphones. Inom kommande veckor finns den tillgänglig för både Android och iOS i Sverige. Företag som redan utvecklat funktionalitet för Google Assistent är ICA, H&M Home, SAS, SJ, och Sveriges Radio.

Google Assistent gör det möjligt för användare att föra en tvåvägsdialog med Google, och kan därigenom hjälpa dem att få saker och ting gjorda i vardagen – från att skicka sms, sätta påminnelser och spela musik till att hitta användbar information, göra översättningar och navigera till önskade destinationer.

Google Assistent är utvecklad med hjälp av maskininlärning och samlar allt ifrån expertis inom språkteknologi till funktionalitet från produkter som exempelvis Sök, YouTube, Maps och Kalender på en och samma plats. Med detta som grund, har assistenten kunskap och förståelse kring användarkontext och taligenkänning samt kan hantera mer komplexa frågor och uppgifter. Dessutom lär sig assistenten genom interaktion med användare, och blir på så sätt ständigt bättre över tid.

Google Assistents personlighet och funktionalitet är skräddarsydd för den svenska marknaden, och kan göra allt från att sjunga med i svenska låtar till att förstå att vädret är någonting svenskar tar på absolut högsta allvar. På Android-enheter aktiveras den genom att hålla inne hemknappen eller använda röstkommandot “Ok Google”, och på iOS genom att använda Google Assistents app.

– Vi är glada över att idag börja rulla ut Google Assistent på svenska och därigenom kunna erbjuda konsumenter i Sverige en assisterande Google-upplevelse, personlig just för dem. Google Assistent bygger på mycket av den kunskap och teknologi vi utvecklat över många år, och kan nu genom dess lansering här i Sverige även hjälpa svenskspråkiga användare i deras vardag, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

En viktig komponent i lanseringen av Google Assistent på svenska är dess lokala relevans och användningsområden för konsumenter i Sverige. Utöver Googles egen funktionalitet kommer konsumenter därför i samband med lansering att ha tillgång till flera svenska företags integrationer med Google Assistent. Dessa har utvecklats med hjälp av Googles öppna utvecklarplattform Actions on Google, som gör det möjligt för företag att bygga applikationer och kommunicera direkt med sina målgrupper genom Google-assistenten.

Ett par av de svenska varumärken som utvecklat funktionalitet för Google Assistent är ICA, H&M Home, SAS, SJ, och Sveriges Radio. Dessa aktiveras genom att säga “Prata med…” till Google-assistenten. ICAs applikation hjälper användare med matinspiration och inköpslistor, och H&M HOMEs’ stylist inspirerar och ger tips om styling för hemmet. SAS gör det möjligt för resenärer att reseplanera och checka in, och SJ underlättar för pendlares vardag genom att erbjuda bland annat tåginformation. Med hjälp av Sveriges Radios funktionalitet kan användare lyssna på en mängd olika kanaler och program – från sommarpratare i P1 och P3 Dokumentär till senaste Ekot. Fler varumärken som utvecklat funktionalitet för Google Assistent är bland annat Acast, PostNord, Bonnier News och Mindfulness-appen.

Med start idag börjar svenska Google Assistent att rulla ut, och kommer gradvis att bli tillgänglig för Android-enheter med 5.0 Lollipop+. IOS-användare (version 10 eller senare) kan inom de kommande veckorna hämta appen Google Assistent i App Store.