Selfies är ett tecken på gemenskap

Antalet inlägg med hashtagen #selfie närmar sig nu 400 miljoner på Instagram. Med andra ord – vi fotograferar oss själva mer än någonsin och trenden bara fortsätter. Här ger proffsfotografen Emma Svensson tips om hur du tar bästa selfien.

Och med så många tagna selfies – går det egentligen att göra selfies bättre? Proffsfotografen Emma Svensson gör ett försök, dissar selfiepinnen, samtidigt som två forskare från Göteborg menar att selfie står för gemenskap.

Forskning visar att selfies är ett tecken på gemenskap
Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt vilken betydelse selfien har i kommunikation mellan människor. Den vedertagna uppfattningen är att selfien associeras med självupptagenhet och ett ytligt beteende, vilket forskarna ifrågasätter i sin rapport. Enligt dem så innebär det att foton som snabbt delas genom sociala medier snarare förstärker gemensamma känslor och upplevelser över tid och rum.

Emma Svensson ger tips om snygga selfies
Huawei har under en period samarbetat med proffsfotografen Emma Svensson. Emma startade bildbyrån Rockfoto 2003 och har fotograferat skivomslag och pressbilder till bland andra Zara Larsson, The Ark, Sugarplum Fairy, Mando Diao och Sahara Hotnights. Hon använder många gånger mobilen som sin kamera och bör anses som en av våra främsta mobilfotografer. Här ger hon sina tips om hur man tar snygga selfies.

1. Ändra uttryck och vinkel
Ta selfien i porträttläget så att du automatiskt får lite suddig bakgrund – då störs inte bilden av en rörig bakgrund. Ta flera bilder och ändra vinkel och uttryck på bilderna så du har ett urval att välja ifrån sedan. Då kommer du också ha störst chans att fånga en bild som är lite mer spontan och inte lika ”posig.” Tänk på att ett bra ljus är a och o!

2. Tänk på äktheten
Att vara för självmedveten när du tar en selfie kan få bilden att se ”fake” ut. Slappna av och våga prova olika uttryck och vinklar så kommer slutresultatet bli mer äkta!

3. Undvik stökiga miljöer
Det kan vara bra att ha en lite lugnare miljö som inte är alltför stökig med för många intryck. Min favoritmiljö är när bakgrunden är ganska mörk så det nästan känns som ett ljussatt porträtt om man fotograferar i medljus. Det gör att selfien känns proffsigt fotograferad.

4. Testa olika ljus
Ett mjukt medljus är ofta det mest smickrande. Ett fönster fungerar bra som ljuskälla eller om det är molnigt ute och du får solen i ansiktet (fast den är gömd bakom ett moln). Ett sidljus är kanske mer intressant och spännande. Testa dig fram!

5. Selfiepinne eller inte?
Nej! Selfiepinnen är helt ute. Inte ens på de mest populära turistmålen ser man selfiepinnar längre. Nu är det gimbals som gäller för att stabilisera kameran vid filmning istället. Tips! Om du har mobiltelefonen Huawei P30 Pro är den optiska och artificiella stabiliseringen så bra att gimbal nästan aldrig behövs.

Här kan du läsa hela artikeln som tagits fram av Huawei inför lanseringen av deras nya mobil P30 Pro.