Nyligen startade vinter-OS, och tusentals atleter är på plats för att göra upp om medaljerna. Många av dessa har dessutom sponsorer som gör det möjligt att leva på sin idrott, men under OS träder ”Regel 40” i kraft, vilket kraftigt begränsar möjligheterna för alla företag som inte har ett officiellt sponsorskap med OS att ens nämna ord som ”Olympic”, ”Victory” eller ens ”Pyeongchang”. Bryter du mot reglerna väntar dryga böter.
De olympiska spelen är en enorm PR-apparat som kostar flera miljarder dollar. OS i Rio bedömdes kosta ca 13 miljarder dollar, och sponsorintäkterna för Rio-OS beräknades uppgå till 848 miljoner dollar ca 6,5 % av den totala kostnaden. Så det är inte konstigt att Olympiska Kommittén är noga med vem som får säga vad. För såväl de tävlande som för företag som vanligtvis sponsrar en atlet eller ett lag blir det under OS-perioden en betydligt tuffare tillvaro. Tidningen Adweek har gått igenom vad som står i regel 40 och gjort en sammanställning av vad som är viktigt att komma ihåg de närmaste veckorna.
Atleterna får göra följande saker:
- Dela sina upplevelser av OS på sociala medier. Detta inkluderar även att dela egna foton och filmklipp som de tagit.
- Använda OS-symboler, så länge det inte är I ett kommersiellt sammanhang.
De får däremot inte:
- Nämna egna varumärken, sponsorer eller produkter.
- Nämna språka organisationer som de stödjer
- Dela foton eller videor av de faktiska tävlingarna.
- Bära kläder med märken som inte är godkända av Olympiska kommittén.
För de företag som inte är officiella sponsorer gäller följande:
- De får köra annonskampanjer där en atlet som de sponsrar förekommer, så länge de inte nämner eller gör någon referens (uppenbar eller antydd) till OS.
- De måste dock ha tillstånd från Olymopiska kommittén för att köra en sådan reklam under OS.
Listan över saker som de inte får göra är betydligt längre:
- Använda sig av guerillaannonsering eller ”ambush marketing”, vilket innebär att man gör reklam baserat på vad som händer under tävlingarna.
- Göra någon form av reklam som skulle kunna antyda att de är sponsorer till de olympiska spelen.
- Lansera en ny kampanj med en atlet som de sponsrar medan spelen pågår, oavsett om kampanjen nämner OS eller inte.
- Använda några officiella ord eller OS-symboler OS, exempelvis Olympic(s), Olympic Games eller Olympiad(s).
- Använda ord eller termer som förknippas med OS (beroende på kontext). Några av dessa ord är exempelvis Gold, Silver, Bronze, Victory, Medal, Games eller Pyeongchang.
För de officiella sponsorerna (Coca-Cola, GE, Visa, McDonald’s och The North Face) gäller dock väldigt få restriktioner. Det enda de inte får är att visa reklam som inte på förhand godkänts av Olympiska kommittén. I övrigt är all marknadsföring godkänd. Detta kostar dock en nätt summa, vissa bedömare har nämnt 100 miljoner dollar för ett fyraårskontrakt. Det är med andra ord inget man lättvindigt ger sig in I, och sannolikt även anledningen till att vi ser samma sponsorer år efter år.