Se när vår statsminister blir uppringd av The Swedish Number

När någon ringer The Swedish Number (+46 771 793 336 (0771 Sweden) kopplas personen till en slumpvis vald svensk. Är det upptaget kopplas samtalet vidare till någon annan svensk. Vem som helst med en smartphone kan vara med i succékampanjen.  I denna film svarar statsminister Stefan Löfven när det ringer.

Onsdagen den 6 april lanserades The Swedish Number och därmed fick Sverige som första land i världen ett eget telefonnummer. Hela världen kan ringa in till numret och alla i Sverige kan vara med och svara. Initiativet har blivit en succé och över 63000 samtal från 173 länder, till en total samtalstid på över 157 dygn, har redan gjorts. Nu har även Sveriges statsminister Stefan Löfven anslutit sig till projektet och tagit emot samtal från hela världen.

Idén till The Swedish Number togs fram av Svenska Turistföreningen och grundar sig i tanken om att ge alla svenskar en chans att uttrycka sig och dela med sig av sitt Sverige. Syftet är att få fler att upptäcka Sverige, och att ge svenskarna en chans att berätta om sitt land på sitt sätt. Det fungerar som ett vanligt samtal, men när någon ringer kopplas samtalet till en slumpvis svensk. Initiativet är också en hyllning till årsdagen av tryckfrihetsförordningen som infördes för 250 år sedan och som innebar att censuren avskaffades.

– Vi är tagna över det stora engagemang som människor har visat detta projekt. Det har varit samtal från hela världen och svenskarna har svarat och agerat ambassadörer på ett föredömligt sätt. Att nu statsministern också tagit emot samtal känns givetvis extra roligt, säger Magnus Ling, generalsekreterare och vd på Svenska Turistföreningen.

Självklart så tar internet alla fenomen steget längre. I denna video är det Donald Trump som ringer Sverige.