Se hur mycket du delar med dig av på nätet

När du surfar runt på nätet delar du, medvetet eller omedvetet, med dig av massor av information. Men exakt vad är det du ger bort, och hur mycket tummar du på din integritet när du klickar på länkar? Det har forskaren Mahsa Taziki tagit fram en algoritm för att beräkna.
Taziki var nyfiken på hur mycket information som människor faktiskt delar med sig av, och hur mycket av deras integritet de faktiskt tummar på. För att hitta svaren på sina frågor skapade hon en algoritm som beräknar precis hur mycket du delar bort när du klickar på olika länkar.
Enligt hennes initiala undersökningar tummar du på ca 80 % av din integritet varje gång du klickar på en länk, du ger men andra ord bort en hel del mer än du kanske trott eller tänkt dig.
Taziki hoppas nu att hennes algoritm kan komma att implementeras i webbläsare så du kan välja om du vill gå vidare till en sida baserat på hur mycket information du behöver ge bort redan innan du klickar på länken. Det skulle om inte annat kunna skapa ett ärligare internet, där du vet vilken information olika företag får om dig när du surfar. Den nya EU-lagen GDPR kommer till viss del hjälpa till med att göra informationsdelningen mer transparent. Men det finns sannolikt en hel del mer information som inte faller under GDPR som du helst inte vill ge bort. I alla fall inte utan att du uttryckligen godkänt det.