Dags att dyka rakt in i framtiden med en av våra största mediakoncerner. Schibsted bjuder än en gång på sin årliga genomgång av hur deras medarbetare inom vitt skilda områden ser på utvecklingen inom områdena Människor, Teknik och Affärer.
För den som regelbundet läser Dagensanalys.se eller jobbar i ett företag som hänger med, bjuder rapporten mest på instämmande nickningar. Utvecklingen går också så fort att det är svårt för ett så omfattande material som framtidsrapporten att i alla delar vara helt uppdaterad. Att våra smartphones är på väg att bli den viktigaste enheten för precis allt, inklusive betalningar, är t ex knappast någon överraskande nyhet. Genomgången av hur TV-tittandet utvecklas bjuder på en användbar katalog av statistik, framför allt om det vi gör parallellt med TV-konsumtionen, men att vanlig linjär TV är på nedgång, det visste vi förstås redan.
Alla de här självklara presentationerna av stundtals gamla nyheter måste givetvis vara med i rapporten, allt annat vore konstigt, och de ser till att det här blir ett användbart och mångsidigt uppslagsverk. Riktigt intressant blir det dock först när duktiga medarbetare tar ut svängarna, analyserar och tycker till om fenomen i vår samtid. Trine Eilertsens genomgång av varför läsarnas åsikter är en viktig drivkraft för norska dagstidningen Aftenposten, är ett bra exempel på detta.
Särskilt läsvärd är amerikanske professorn R. Ravis bredsida på internetfragmenteringen i allmänhet och Googles individanpassade sökresultat i allmänhet. Han varnar för att vi går miste om många snilleblixtar för att allt vi ser idag är färdigkategoriserat och utvalt för att matcha det vi redan tycker och intresserar oss för. Han argumenterar övertygande för att vi har mycket att vinna på att introducera mer element av slump och variation i våra sök- och presentationsalgoritmer.