Schibsted satsar sina pengar på en robotstyrd aktiefond

Schibsted går in som delägare i norska fintechbolaget Fronteer Solutions, som erbjuder privatkunder fondsparande till låg kostnad i en robotstyrd aktiefond.
– Medgrundaren Atle Christiansen är serieentreprenör och det är andra gången vi bygger ett bolag tillsammans, så det känns extra roligt. Jag är glad att han tagit sig an fintech denna gång, då det ligger Schibsted varmt om hjärtat, säger Dan Ouchterlony, Investment Manager, Schibsted Growth.
Fronteers globala aktiefond Harvest använder en egenutvecklad aktierobot för att identifiera attraktiva bolag att investera i. Genom att ersätta mänskliga förvaltare med datorer och kapa dyra mellanled sänker Harvest kostnaderna för kunden.
– Privatkunder som placerar pengar i traditionella fonder har alldeles för länge betalat alldeles för mycket i förvaltningskostnader. Jag hoppas vår lösning kan hjälpa människor att komma igång med ett sparande eller ersättta dyra och dåliga fonder, säger Atle Christiansen, en av grundarna till Fronteer Solutions, som själv placerat stora delar av sin förmögenhet i Harvest.
Teknologin utgår ifrån internationellt erkänd forskning och en matematisk modell utifrån specifika riskfaktorer. I korthet söker Harvest bolag som är billiga och långsiktigt lönsamma samt uppvisar låg risk.
Den årliga förvaltningskostnaden i fonden är 0,59 procent på belopp som överstiger 25 000 kronor, att jämföra med aktiva fondförvaltare, där snittet är ungefär 1,5 procent. Efter lanseringen i juni 2016 har nästan 1 000 kunder köpt andelar i Harvest. Målet är att den på sikt ska bli en ny ”folkfond”. Ett antal svenska kunder har redan investerat i fonden, som inom kort öppnar för placeringar via svenskt Bank-ID.
– Jag inser att det tar lång tid att förändra människors sparvanor. Att utmana den tröga finansbranschen är som att springa ett maratonlopp – man behöver springa fort väldigt länge. Därför är det värdefullt för oss att nu få in Schibsted som långsiktig delägare, säger Atle Christiansen.
Schibsted har tidigare varit delägare i analystjänsten Point Carbon, grundad av bl a Atle Christiansen och numera en del av Reuters. Schibsted, som de senaste åren gjort flera investeringar inom fintech har efter investeringen 16 procent av aktierna i Fronteer Solutions och en option på att fördubbla andelen. Övriga ägare är grundarna, Investinor och Founders Fund.