SAP vill lära unga flyktingar att programmera

FN:s flyktingkommission UNHCR och SAP arrangerar tillsammans Refugee Code Week i slutet av oktober. Under ett hundratals olika kurser får då 10 000 unga flyktingar i Egypten, Jordanien och Turkiet chansen att lära sig programmering. Målet är att de sedan ska bidra till att utveckla Mellanösterns digitala ekonomi.

Vi lever just nu mitt i den största globala flyktingkrisen sedan åren runt andra världskriget. Närmare fem miljoner människor är på flykt och många av dem befinner sig i Egypten, Jordanien och Turkiet. UNHCR har uppmanat näringslivet att engagera sig för att hjälpa till och det ledde till samarbetet runt programmeringskurserna.

Mellan den 15 och 23 oktober kommer det att hållas hundratals kostnadsfria kurser i programmering både i form av workshops och utbildningar på nätet. Alla ungdomar mellan 8 och 24 år är välkomna att delta.

De yngsta deltagarna får grundläggande utbildning i den förenklade programmeringsplattformen Scratch. Äldre deltagare kommer att lära sig hur man bygger webbsidor med HTML, CSS, Javascript, PHP och SQL. Dessutom får de en introduktion till SAP:s Business One-programvara.

Vissa kommer också att få möjlighet att fortsätta med en 15 veckor lång intensivutbildning som ger tillräckligt mycket kunskaper för en anställning som dataingenjör. SAP utbildar kursledarna och lanserar inom kort en openSAP-plattform i form av en onlinekurs.

Refugee Code Week är en av hörnpelarna i SAP Refugee Aid Program. Det är ett samarbete med UNHCR som bygger på de goda resultat som uppnåddes med Africa Code Week under 2015. Då fick 89 000 ungdomar och lärare i 17 länder utbildning under 10 dagar.

– Refugee Code Week är ett exempel på hur näringslivet kan bidra. Med IT-kunskaper öppnas karriärmöjligheter för unga flyktningar. De blir inte bara självförsörjande utan också en resurs för de samhällen de lever i, säger Houssam Chahin som ansvarar för samarbetet med privata sektorn i UNHCR, Mellanöstern och Nordafrika.