Samsung ger sig in i kampen om de digitala assistenterna

Samsung meddelade nyligen att de också jobbar på en röststyrd digital assistent linkande Amazon Echo, Google Home, Apple HomePod och Microsoft Cortana. Deras konkurrensfördel kan vara integrationen med sina smarta telefoner, med de ligger långt efter i utvecklingen.
Samsung håller fortfarande på att få ordning på deras smarta assistent Bixby för Galaxy S8, flera månader efter att den lanserats. Enligt Samsung själva kräver deras röststyrda högtalare Vega, som använder assistenten Bixby, fortfarande en del justeringar för att nå full potential.
Vad det i praktiken innebär är att de ligger långt efter de övriga tillverkarna i att få fram en fungerande röststyrd digital assistent. Apple visade upp sin HomePod på den senaste utvecklarkonferensen, men med ett pris på 349 dollar ligger den markant över såväl Echo Dot (50 USD) och Google Home (129 USD). Däremot menar Apple att det inte är en smart assistent, utan en röststyrd kvalitetshögtalare. Om det gör den mer eller mindre intressant återstår att se, ännu finns ju ingen produkt att köpa.
Läs även: Amazon Alexa drar förbi alla konkurrenter, nu över 15.000 funktioner
Frågan är vad Samsung har att komma med, annat än ytterligare en röststyrd digital assistent. Den största fördelen skulle vara att kunna integrera den med deras telefoner, eftersom Samsungs telefoner fortfarande är några av världens mest sålda. En sömlös integration mellan Vega och deras Galaxy- och Note-produkter skulle därför vara något som endast Apple skulle kunna göra på liknande sätt. Även om Google äger Android, så har de inte kontroll över hårdvaran eller all tilläggsmjukvara för att skapa en problemfri koppling mellan telefon och digital assistent.
Däremot måste Samsung först få bukt med röststyrningen, för få saker vore mer frustrerande än en röststyrd digital assistent där röststyrningen inte fungerar. Tänk dig följande konversation:
”Samsung beställ en Uber till kl. 16”
”Beställer en Uber till den 16:e”
”GAAH!!”
Vi får helt enkelt hoppas att den här typen av förhållandevis enkla missar inte stjälper Samsungs försök att ta sig in på marknaden. Men det kommer inte bli lätt att knocka Amazon från den hittills ohotade förstaplatsen.