Samba TV vill äga relationen med annonsörerna

I stort sett alla annonsörer drömmer om den ultimata källan för kunskap kring TV-tittarnas vanor. Vad man tittar på, hur länge och inte minst – hur uppmärksamma är tittarna? Det finns företag som påstår sig kunna göra just det, och ett av dem är Samba TV. De hoppas på att i framtiden bli helt oumbärliga för annonsörerna – och nu finns de i Europa.

Samba TV har funnits sedan 2008 och bygger i stort sett på avancerad mjukvara, som är inbyggd i drygt 180 miljoner olika enheter; smarta TV-apparater, smartphones, surfplattor PC-datorer..

“Drygt 15 miljoner är smarta TV:s. Vår mjukvara analyserar varje liten detalj av video som konsumeras”, säger Samba TV:s CEO Ashwin Navin. “oavsett om det är linjär TV, on-demand, over-the-top, spelkonsollsanvändande […] Vi ser i stort sett allt” fortsätter han i videointervjun med Beet.tv.

Målet är att annonsörer ska kunna använda denna data för att följa tittarna från de TV-annonser man vet att de tittar på till andra plattformar, exempelvis smartphones. “Om någon besöker en annonsörs webbsida efter att ha sett en TV-annons, så kan vi sedan rapportera om annonsens effektivitet”, förklarar Navin.

Man ska kunna följa tittarnas reaktioner sekund för sekund i realtid; hålla koll på engagemangsnivåer och sådant som kanalhoppande eller annonskippande.

Läs mer: Vi läser vår e-post när vi tittar på TV, på semestern och när vi skall gå och lägga oss

Och nu finns Samba TV:s mätingar i Europa, efter att ha varit verksamma med denna teknologi under två år i USA. Ett högkvarter byggs i London, medan själva utvecklingsarbetet är igång för fullt i Warszawa. Kommer Samba TV att lyckas med sitt mål, och få “äga” relationen till mellan annonsörer och det faktiska TV-tittandet? Det verkar i varje fall som om man har tekniken för det.

Kolla in videointervjun med Beet.tv själv nedan;