Salesforce närmar sig 10 miljarder dollar i omsättning

Efter första kvartalet står det klart att Salesforce snart kommer att passera 10 miljardersgränsen i omsättning. Men pengarna går framför allt till investeringar och vinsten är marginell.
Salesforces första kvartal landade på 2,4 miljarder dollar, något som de räknar ska öka till 2,52 miljarder dollar nästa år. Då kommer de även att passera den magiska 10 miljardersgränsen och klassas som en riktig storspelare. Enligt Marc Benioff, VD på Salesforce, har företaget ”den snabbaste tillväxten av de [fem] största mjukvaruföretagen”.
De senaste fem åren har företaget haft stor tillväxt i omsättning, men tittar man närmare på siffrorna så uteblir vinsten. Bilden nedan visar företagets omsättning, den lila linjen visar resultat före finansiella poster, och den blå linjen visar företagets vinst. Vinsten har pendlat fram och tillbaka omkring noll-strecket de senaste åren, och verkar fortsätta att göra det även framöver.

Orsaken till detta stavas återinvestering. Förra året gjorde Salesforce inte mindre än 11 uppköp av andra bolag, till en summa av över fem miljarder dollar. Det påverkar givetvis vinsten, men har samtidigt gjort att företaget kunnat expandera inom nya områden och kan erbjuda fler tjänster till kunderna.
Året innan gick mycket av intäkterna till utveckling av deras AI Einstein som presenterades för ett drygt år sedan. Einstein har sedan dess gjort att Salesforce kunnat utveckla och förbättra servicegraden, samt göra AI tillgängligt för små och medelstora företag till en rimlig kostnad.
Resultatet är att investerarna är nöjda, och Salesforce verkar även positionera sig för att kunna fortsätta ha en stabil och pålitlig tillväxt. Samtidigt är frågan hur länge investerare är villiga att vänta innan de får sina pengar tillbaka. Ingen vinst innebär ingen utdelning till aktieägarna.
Samtidigt har företagets snabba tillväxt attraherat uppmärksamhet från flera konkurrenter, bland annat Microsoft och Adobe. De lär därför inte bli överlyckliga när de hör att 10 miljarder inte är nog för Benioff. Han har nu satt målet att nå 20 miljarder dollar i omsättning, När det målet ska vara uppnått är dock inte fastställt, men mot bakgrund av företagets egna prognoser på en tillväxt på 23-24 % per år kommer de nå 20 miljarder inom 4-5 år.