Säkra hemmet med ny teknik

Smarta övervakningskameror, smarta dörrklockor och sensorer för privat bruk har skapat nya möjligheter att ha ständig uppsikt över sitt boende – oavsett om det ligger i Sverige eller på den spanska solkusten.

Nya smarta övervakningskameror för privat bruk har gett bostadsägare en ny möjlighet att ha koll på vad som händer hemma – oavsett var man befinner sig i världen. Att automatisera och göra hemmet smartare är en trend som fler fått upp ögonen för under de senaste åren. Inte så konstigt kanske. Smarta lösningar i bostaden såsom digitala lås och kameror kan spara tusenlappar och på samma gång hålla oönskade besökare borta.

För de svenskar som äger bostad utomlands, oavsett om det är deras första eller andra hem, är dagens uppkopplade säkerhetsprodukter en både billig och enkel lösning för att bidra till en tryggare och smidigare vardag. Genom att utrusta hemmet med digitala ögon och öron kan du enkelt hålla koll på vad som händer även när du inte är hemma.

Med hjälp av din telefon kan du när som helst titta till både hem och egendom med kameror samt låsa och larma på distans. Dessutom kan man även tända och släcka lampor oavsett var i världen du råkar befinna dig för tillfället. Tekniska och innovativa lösningar som dessa bidrar till att skapa trygghet med små medel.

Bästa tipsen: så skyddar du hemmet under sommaren

Locka inte till dig tjuvarna. Har du värdesaker som nycklar, kameror eller datorer ska dessa inte förvaras synligt från fönstren. Förvara heller inte smycken, elektronik, bilnycklar eller din plånbok alldeles vid ytterdörren. Det är direkt dumt att förvara sina nycklar vid ytterdörren. Skriv heller inte på nycklarna vart de går. Det gör det bara enklare för tjuven.

Hur är ditt skalskydd? Se till att ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr. Fönster ska självklart vara stängda och reglade. Har du lågt placerade fönster är det en fördel om även dessa är försedda med lås. Tjuvens favoritväg in i en bostad är ofta bottenplan – från en plats som är insynsskyddad.

Få tjuven att tro att du är hemma! Att allt fler inbrott skulle begås på grund av att folk lägger ut sina semesterplaner på Facebook är ogrundat, det saknas forskningsstöd för påståendet. Istället är det mer klassiska saker du behöver tänka på, som att låta en bekant hämta posten och lägga sopor i din soptunna. Timers till lamporna skadar knappast heller.

Gör hemmet smart. Installera utomhusbelysning och kameror med rörelsevakt. Det finns appstyrda övervakningskameror likt Ring från Amazon som med hjälp av en inbyggd rörelsesensor kan ge dig notiser i mobilen om du får oväntat besök. Med appen kan man även aktivera strålkastare, högtalare och en inbyggd sirenen.

Ta hjälp av varandra i området du bor i. Grannsamverkan är nämligen ett av de mest effektiva sätten om man vill minska risken för inbrott. Även om man främst brukar se skyltar om grannsamverkan i villa- och radhusområden, fungerar det faktiskt även bra i områden med flerfamiljshus. Det går även att samverka med de smarta ringklockor och övervakningskameror du och dina grannar, har om ni ger varandra förtroendet att hjälpa dig och er att hålla koll på era privatbostäder.