Säkerhet för den som köper digital marknadsföring

Som Brand Specialist på Universal Avenue möter jag dagligen kunder som står rådvilla och osäkra i den digitala djungeln. Det som jag helst hjälper till med är digital marknadsföring. Mitt jobb är:

1. Att trösta dem för att de har köpt meningslösa annonsprodukter av charmiga säljare.

2. Att inge förtroende nog för att de skall våga lita mer på mig än på deras självutnämnda expert inom släkten eller vänkretsen.

3. Att förstå deras behov och föreslå rätt lösning.

Kunderna har i varierande grad utvecklat Stockholms-syndromet: De har utvecklat ett starkt förtroende till någon i deras nätverk eller en säljare, som har tagit kontrollen över deras digitala kanaler, som exempelvis Facebook-sidan, Google Business-sidan, Instagram-kontot osv.

Kunderna vet sällan hur de skall läsa loggen för deras annonsers landningssida. De vet sällan att delningar är 10 gånger mer viktiga för räckvidd än gilla. Det är även vanligt att ingen har berättat för dem att publiken på Facebook sällan har valt att se uppdateringar från deras Facebook-sida, även om publiken har gillat den.

Digital marknadsföring är inte så filosofiskt relativ som gurus inom branschen lever på att föreläsa om. Dessutom kan kunden utvärdera själv vad som fungerar och måste inte gissa om en annons har mer värde än en annan. Det syns ju på en landningssidas statistik eller logg varifrån klicken görs. Och så länge publiken delar poster, så är vad som helst bra kultur på Facebook, inom vida gränser för vett och etikett.

Kunden behöver alltså framförallt ha en egen insikt om vad som gör erbjudandena tillgängliga för publiken. Stommen för att öka uppmärksamheten är Google AdWords, Google My Business och delningar på Facebook. Google har dessutom nyligen avslöjat att delningar på Facebook optimerar sökbarheten för det delade på Google.

För det andra behöver kunden veta hur den skall få egen kontakt med klick-statistiken.