Så här ser du om chefen spårar vad du gör på jobbet

Använder du en dator på jobbet som du fått av din arbetsgivare? Då finns det en risk att din chef spårar allt du gör!

Många som använder en jobbdator tänker nog redan på vad de surfar på för webbsidor på arbetstid, eller hemma. Men visste du att din arbetsgivare kan veta exakt vad du skriver? Med hjälp av keyloggers kan de spåra varenda knapptryck du gör.

Har du inte hört talas om keyloggers? Du är inte ensam! Keylogger är en generisk term för ett program som körs i bakgrunden på din dator. Den registrerar varje tangenttryck du gör, och ofta varje musklick. Det betyder att den sparar varje mejl du skriver, dina lösenord, dina chattar i Slack och dina sociala medier.

Det kan vara svårt att ta reda på om det finns en keylogger på din dator då de finurligt gömmer sig i bakgrunden och ofta inte ens sticker ut när du ser vilka processer som är igång.

Antivirusprogram kan upptäcka dem men vissa installeras på ett sådant sätt att inte ens de kan larma om dina tangenttryckningar spåras.

Om du har en Mac-dator kan du installera ett program som upptäcker om du har en keylogger på din dator. Det vi länkar till är ett av flera olika program, men var försiktig så att inte program som ska kolla om du har en keylogger installerad istället installerar en egen.

Här är en guide som visar hur du enklast tar reda om du har en keylogger på din Windows-dator.