Så vill svenskarna att chefen ska vara

Inte mycket nytt i denna undersökning men om du är chef ska du väl ändå läsa. För återigen handlar det om att dina anställda vill ha frihet under ansvar.

När svenska folket får välja vilka egenskaper de värdesätter mest hos en chef så blir svaret: Att chefen visar tillit till sina medarbetare och ger frihet under ansvar. Att chefen är snäll rankas däremot inte särskilt högt. Det visar en ny undersökning från Talentsoft och som genomförts av Kantar Sifo.

Konkurrensen om talangerna är stenhård i de flesta branscher och det gäller för företag att säkerställa att medarbetarna känner ledningens förtroende och kan växa i sina roller, säger Allan Nyygaard, Nordenchef på Talentsoft. För att lyckas skapa engagemang bland medarbetarna gäller det också att vara väldigt tydlig med ramar och förväntningar.

Tio chefsegenskaper svenskar värdesätter mest

  1. Ger frihet under ansvar – visar tillit
  2. Är rak och tydlig
  3. Vågar ta beslut
  4. Är duktig på att kommunicera
  5. Visar uppskattning
  6. Är lyhörd
  7. Kan hantera konflikter
  8. Är duktig på att coacha
  9. Är empatisk
  10. Ger kontinuerlig feedback

Vår kommentar till undersökningen:

Konstigt att vi fortfarande söker frihet under ansvar när vi är vuxna. Det är ju något man strävade efter redan som tonåring från sina föräldrar. Att vi ska behöva kämpa med samma självständighetsfrågor även under vuxna arbetslivet är deprimerande. För vem vill ha det så? Ja, undersökningen visar att ingen vill det. I nästa undersökning borde man istället fråga cheferna om varför de inte kan lita på att alla anställda gör sitt jobb.