Så vill Facebook att vi ska kolla mer på videos

Facebook har nyligen börjat testa med en “klicka för att visa mer” -funktion för desktopanvändare. Tanken är att förlänga användarnärvaron på plattformen, och kan också vara ett steg mot en egen TV-app.

Om du klickar på en video i ditt flöde nu så har du kanske märkt en del förändringar. Istället för att som tidigare enbart visa videon, visas den nu mot en mörk bakgrund med en remsa nedanför. Remsan innehåller förslag på andra videos, blandat med reklamklipp (du kan se exemplet i artikelns titelbild).

Detta aktiveras oavsett om du trycker på “klicka för att visa mer” eller vartsomhelst på videon. Efter det kan man välja att spela fler klipp automatiskt, eller klicka på de klipp man vill spana in.

Läs mer: Snart kan alla sända live på Facebook via mobilen

Funktionen kan dels alltså vara en satsning på att behålla den scrollande användarens uppmärksamhet ett tag till – och tjäna en slant extra i annonsintäkter – men är också ett sätt att locka fler annonsörer. Alltfler stora märken söker sig till videobaserat onlineinnehåll som främsta reklammedium, och Facebook lär inte vilja missa denna bit av kakan.

Enligt vissa spekulationer kan detta också vara ett steg mot en egen TV-app, kanske som ett svar på Apple-TV. Man har vidare också börjat att testa möjligheten för att skapa videokanaler uppdelade i intressekategorier, något som kan komma att släppas till en bredare publik i framtiden.

“Klicka för att visa mer” har förvisso kritiserats av flera användare som inte är helt förtjusta i den nya funktionen, så det återstår att se om folk kommer vänja sig. Oavsett så är det tydligt att Facebook satsar på streaming-media och inbäddad videoreklam.