Så vill de främja utvecklingen av “tysta” videoannonser

Enligt siffror från bland annat Facebook så visar det sig att majoriteten av videoannonserna online visas utan ljud. Nu lanserar den mobila annonsplattformen Opera MediaWorks en fond på 11 miljoner kronor (1 miljon brittiska pund) till företag som ska skapa videoannonser för mobiltelefoner med lite eller inget ljud.

Företaget hänvisar i sitt pressmeddelande till forskning kring mobila videoannonser som säger att “85 procent att videoinnehållet tittas på med ljudet av, och vidare forskning visar också att en stor proportion av mobila användare har mobilerna i tyst läge under större delen av dagen”. Och ja, om man tänker efter – när var det sist man hade ljudet på? Hur ofta hör man andras signaler på stan egentligen?

Läs mer: Den stora majoriteten av videoklipp på Facebook visas utan ljud

Detta innebär förstås att annonser som är beroende av ljud riskerar att få en rätt liten framgång, i synnerhet när det gäller mobila användare. Tanken är därför att den nya fonden ska främja kreatörer som vill skapa annonser som inte behöver ljud, utan levererar ett starkt estetiskt innehåll.

Flera stora företag och varumärken har redan skrivit upp sig för deltagande i fonden (kallad Sound & Vision), inklusive Disney. Vidare så samarbetar Opera MediaWorks med analysföretaget Millward Brown i ramen av en studie för marknadsförare kring några kreativa hållpunkter för användandet av ljud i mobila videoannonser.

Studien ska undersöka om sådant som undertexter eller introduktionstexter resulterar i högre engagemangssiffror. De företag som tar del av fondpengarna kommer få en kampanjrapport tillsammans med de resultat man fått fram i samband med detta.

Behöver du hjälp med att skapa en framgångsrik annonskampanj? Klicka här