Så vet du om du pratar med en människa eller en bot

Det blir allt fler botar på Twitter, och de blir dessutom allt mer sofistikerade. S hur vet du om du pratar med en människa eller en bot? Forskare från Indiana University och Northeastern University har tagit fram en ”Botometer” för att avgöra vem som är vad, men hur bra är Botometern egentligen?
Botometern undersöker över 1000 olika parametrar för att sedan avgöra om ett twitterkonto innehas av en människa eller en maskin. Bland annat undersöks själva tweeten, men även vilka följarna är, var och när inlägg postas med mera. Enligt en av forskarna från Northeastern University, Onur Varel, kan olika typer av beteenden eller sammansättningar indikera att det är en bot.
Läs även: Alla är vi botar på Twitter
En av journalisterna på tidningen ”the Verge” testade funktionen och fick en 27% sannolikhet att vara en bot, det var ändå bättre än tidningens chefredaktör som hade en 40 % sannolikhet att inte vara människa. Under 40 % klassas du dock fortfarande som människa, men börjar du närma dig 50 kan det finnas anledning att se över hur du skriver dina inlägg. I alla fall om du inte vill att andra ska tro att du är en maskin.
Systemet är med andra ord inte perfekt, men forskarna jobbar hela tiden på att förbättra och förfina mätningarna. Däremot försvåras arbetet av att utvecklingen av botar går betydligt mycket fortare, och glappet mellan botars och människors prestation minskar stadigt. Samtidigt kan just botar ha stor påverkan på såväl samhällsfrågor som politik, eftersom de kan skapa inlägg baserat på aktuell data mycket snabbare än en människa. Då är det viktigt att fråga sig vems agenda som står bakom boten. I dagens läge är det ju inte nödvändigtvis den med bäst argument som vinner, utan den som hörs och syns mest. Så även om det kan kännas som en hopplös kamp att försöka hinna ikapp botutvecklingen så är det nog viktigt att kunna avgöra vem vi pratar med.