Så tjänar du pengar på Instagram utan sponsrade inlägg

Med över en miljard användare per månad bestående av drygt 70 procent unga människor (upp till 35 år) anses Instagram idag vara en av de mest framstående kanalerna för digital marknadsföring i världen.

Trots att Instagram är en populär plattform bland influencers är det endast en mindre andel av dessa som tjänar tillräckligt med pengar för att försörja sig på sina inlägg. I takt med att antalet sponsrade inlägg ökar på instagram har även konkurrensen om att tjäna pengar på denna typ av marknadsföring blivit allt hårdare.

Studier utförda av analysföretaget inzpire.me visar på att en influencer behöver ca. 40 000 följare på instagram för att tjäna en årlig snittlön. Att tjäna pengar på Instagram via sponsrade inlägg kan med andra ord vara tufft för den som inte redan har en relativt stor grupp följare.

Frågan är vad det finns för andra möjligheter till att tjäna pengar på Instagram för den som endast har ett mindre antal följare?

I det här inlägget går vi igenom de vanligaste alternativen för att tjäna pengar på Instagram utöver sponsrade inlägg:

  • Gå med i ett partnerprogram (“Affiliateprogram”) och få provision på de produkter och tjänster du säljer.
  • Sälj produkter via din egna webbutik.
  • Sälj dina bilder

Det ena tillvägagångssättet utesluter inte det andra. Det är inte ovanligt att marknadsförare på Instagram kombinerar ovan nämnda tillvägagångssätt för att maximera profiten.

Tjäna pengar som “Affiliate” i ett partnerprogram på Instagram

Ett enkelt sätt för den som inte har tillräckligt med följare för att tjäna pengar på sponsrade inlägg är via s.k. partnerprogram (“affiliate programs”). Till skillnad från sponsrade inlägg som typiskt syftar till att skapa medvetenhet hos en målgrupp eller följare för ett visst märke, produkt eller tjänst; handlar partnerprogram mer om att sälja en faktisk produkt eller tjänst.

Hur fungerar ett partnerprogram på Instagram?

Genom att registrera dig som partner eller “affiliate” får du en provision på varje såld produkt eller tjänst som sker via din marknadsföringskanal. Det absolut vanligaste är att du som partner via en spårbar partnerlänk marknadsför en viss produkt eller tjänst.

När någon av dina följare klickar på din spårbara länk skickas de alltså till ditt partnerföretags webbplats. När ett köp genomförs utbetalas en överenskommen provision till dig som i egenskap av partner förmedlade kunden via länken. Det finns idag flera plattformar för den som vill gå med i partnerprogram. Några populära plattformar är: ShareASale, FlexOffers, Upfluence och CJ Affiliate.

Hur gör man för att länka på Instagram?

Instagram tillåter inte vanliga användare att lägga till länkar i sina inlägg. För att tjäna pengar som affiliate måste du därför vara lite finurlig:

Via rabattkod: Istället för att använda en spårbar länk erbjuder flera partnerprogram rabattkoder som du kan dela med dina följare på exempelvis Instagram. När ett köp genomförs med din unika rabattkod erhåller du provision från partnerföretaget.

Länk i din profil: En vanligt förekommande strategi är att länka till en privat blogg eller webbplats i instagramprofilen. Strategin går ut på att konvertera följare till kunder på en privat webbplats som är uppsatt med partnerlänkar och/eller rabattkoder.

Det förekommer även att Affiliates använder en spårbar länk i sin användarprofil. Problemet med denna strategi är att du endast kan marknadsföra ett partnerföretag (eftersom att det enast är möjligt att lägga in en länk). Din marknadsföring på Instagram begränsas då till att omfatta endast ett märke eller produkt.

Använd en app för att tillåta fler länkar: För att kunna lägga till fler länkar i din användarprofil och för att även möjliggöra länkar från enskilda Instagraminlägg finns det idag appar som du kan använda.

En av de popluäraste apparna är Linkin.bio som även är ett bra verktyg för den som vill sälja produkter via Instagram (se nedan). Via Linkin.bio kan du tagga produkter från din webshop i dina Instagraminlägg.

Länka i Instagram Stories: Det här är en effektiv men mödosam strategi. Inlägg i Instagram Stories förblir synliga i endast 24 timmar från publicering. För att lägga till spårbara länkar i Instagram Stories krävs att du har minst 10 000 följare och att du uppgraderar till Instagrams företagsprofil.

Tjäna pengar via egen webbutik på Instagram

Att ta steget till att börja sälja sina egna produkter är enklare än vad man kanske kan tro. Entreprenörer och influencers på Instagram kan genom att introducera sina egna produkter snabbt öka lönsamheten i jämförelse med att marknadsföra andras produkter.

Att starta en egen webbutik är enkelt och förhållandevis billigt. Det du behöver tänka på att välja en plattform som är väl anpassad för din marknad. Har du exempelvis många svenska följare så bör du använda en webshop som är integrerad med svenska betallösningar. Här kan du läsa mer om hur du gör för att starta en billig webbutik som är anpassad för Sverige.

Den enklaste affärsmodellen som är vanligt förekommande i framförallt USA är via s.k. Dropshipping. Till skillnad från partnerprogram, där köpen genomförs på din partners webbplats, hänvisar du dina följare till din egna webshop.

Dropshipping innebär att du sätter de priser du vill. Finessen med dropshipping består i att du inte behöver ta ansvar för logistiken för de produkter som du säljer i din webbutik.

Efter att en produkt sålts i din webbutik skickas ordern direkt till din leverantör som säkerställer att produkterna levereras till kunden. Självfallet är vinsten per såld vara lägre med dropshipping än om du på egen hand ansvarar för logistikflödet. Då andra sidan undviker du både lager-, inköps- och övriga administrativa kostnader med dropshipping.

Oavsett om du vill sälja produkter via dropshipping eller ansvara för inköp, lagerhållning, och leverans av dina produkter behöver du sätta upp en egen webbutik. Du kan antingen koppla din Instagramprofil till din webbutik och på så vis attrahera följare till din webshop. Andra populära alternativ är att använda en app som möjliggör försäljning via Instagram.

Några populära appar som kopplar samman din webbutik med Instagram är Like2buy, Shoppable Posts (Instagrams egna applikation), Inselly och Soldsie.

Sälj dina bilder på Instagram

Det låter kanske självklart men du kan faktiskt sälja dina bilder. Många professionella fotografer lägger ut sina bilder på Instagram i syfte att marknadsföra och sälja sina verk.

Även som amatörfotograf kan du sälja dina bilder förutsatt att dina bilder är unika eller fyller ett värde för din följare. Det finns ett par marknadsplatser som du kan använda dig av för att sälja dina Instagrambilder, exempelvis: Twenty20 och Community Foap.

Artikeln är skriven av:


Jacob Bartoletti
Skapawebbraft.se