Så tittar vi på onlinevideo – färsk rapport

Ooyala har nu släppt sin rapport kring video-tittandet för årets andra kvartal, och tittardatan pekar på betydliga skillnader mellan dem som tittar på reklamfinansierad onlinevideo eller de som betalar för prenumerationstjänster.

Rapporten heter Q2 2016 Global Video Index, och har jämfört över 3,5 miljarder analyserbara videohändelser per dag bland 220 miljoner tittare världen över. Några av resultaten är att:

  • Så kallade “storkonsumenter” av video tittar 37 procent oftare på annonsfinansierade (sk. AVOD) nyhetssajter under arbetsdagen, snarare än på helgen – och helst måndag till onsdag. Dessa användare föredrar också att se längre klipp på datorn hellre än mobilen.
  • Prenumerationstjänsterna är dock populärast 2 till 3 dagar i veckan (då tittar 76 procent av användarna), och då helst på fredag och/ eller lördag. På måndagarna tittar man minst på prenumerationstjänsterna (sk. SVOD).
  • De sidor som har en betalvägg (TVOD) besöks minst en gång i veckan, men främst under helgen då man konsumerar 13 gånger mer videoinnehåll än resten av veckan.

Enligt rapporten så tittar vi också en massa på mobilen – mer än häflten av allt onlinetittande görs via en bärbar telefon, faktiskt. Detta är en ökning med 203 procent sedan 2014, och 15 procent sedan samma kvartal 2015. Av dessa 51 procent så är 43 procent smartphones.

Det är såklart iOS och Android-enheter som står för 98 procent av alla mobila visningar av onlinevideo, iOS leder med 52 procent mot Androids 48 procent.

Det är främst korta (0-5 minuter) långa videoklipp man tittar på via mobilen, med 55 procent, följt av de mellan 5-20 minuter som utögr 18-20 procent av tittartiden.

Läs mer: Dagens statistik: Dessa medier använder svenskarna dagligen