Så tänker Facebook ta över TV-nyheterna

Flera undersökningar som vi skrivit om här på Dagensanalys.se pekar på att sociala medier (läs: Facebook) är en ökande källa för nyhetsrapporteringen för många, i synnerhet dem under 35. Nu ser vi hur Facebook stärker sin ställning som nyhetsleverantör i samband med att man tecknat ett avtal kring livesändningar med nyhetskanalen ABC News.

Läs mer: Sociala medier tar över som den främsta nyhetskällan

Avtalet som annonserades i måndags innebär att nyhetskanalen sänder live dygnet runt under det Republikanska partiets pågående konvent, och sedan samma sak under Demokraternas kommande konvent, skrev The Variety häromdagen.

ABC News kommer att moderera det live-streamade innehållet på flera Facebook-sidor, ett smart sätt att använda sig av det digitala mediets flexibilitet. Man kommer också att ha tillgång till realtids-data från Facebook kring de pågående händelserna, samtidigt som man rapporterar alltså.

Det här är ju inte första gången man satsat på live-sändningar, och man har bland annat betalat nyhetskanaler och tidningar för att de skulle sända nyheter via Facebook Live i samband med att man lanserade plattformen. Det är också oklart om samma sak gäller i ABC’s fall, skriver Huffington Post.

Många publicister använder även Facebook Live i Sverige, exempelvis har man kunnat följa DN’s reportrar under det Republikanska konventet (förvisso via skakiga mobil-selfievideos, men ändå). Och med tanke på att Facebook ju satsar stenhårt på videomaterial nu och i framtiden så är det förstås inte så konstigt att man även vill vara vår framtida nyhetskanal.

Behöver du hjälp med att optimera din digitala annonskampanj för att nå ut till fler målgrupper? Klicka här.