Så spårar internetjättarna våra privata surfvanor online

Internetjättar som Facebook och Google satsar allt mer på datasamlande kring så många människor som möjligt, i jakten på den perfekta riktade annonsen. Men vad är det för data man samlar på sig? Hur mycket av den personliga integriteten är man redo att tumma på? Ger det ens någon effekt?

Utan att vi egentligen har koll så samlar de stora spelarna på sig allt mer data om våra förehavanden på internet. Man hoppas kunna synka konsumenternas personliga information med vår webbhistorik och vårt appanvändande, kan vi läsa i Recode.

Facebook var först ut med att samla på sig personlig data, något som underlättas av tjänstens krav på inloggning för att använda den.

Man kunde dock under en längre tid inte hålla koll på hur våra vanor på nätet utanför Facebook – något som man dock nu löst med den “gilla”-knapp som vi ser på de flesta webbsidor idag. Ni vet, den där knappen som vill att man ska “gilla oss på Facebook” alltså.

Denna knapp sänder nämligen information om vårt surfande på sagda webbsidor oavsett om vi trycker på den eller inte, så länge vi är inloggade på Facebook samtidigt – något som man ju oftast är under tiden för sitt surfande. Facebook samlar alltså passiv data och spårar vår trafik oavsett vi vet om det eller inte.

Google försökte faktiskt hålla på detta med personlig integritet rätt länge, men konkurrensen med Facebook gjorde att man kände sig tvingad till att tumma på reglerna.

Sökmotorjätten följer redan våra förehavanden på nätet via annonstjänsten DoubleClick, men rätt anonymt. Men enligt ett avslöjande tidigare i år så har man börjat länka denna information med personlig information från våra Gmail-konton. Konton som man mer eller mindre gjort till några av nätets mest använda tjänster.

Läs mer: Företagen kommer in i hemmen på riktigt i jakten på mer data

Men trots att man kan samla på sig att denna data så kan man fortfarande inte träffa rätt. Testa att gå in på BlueKai-registret, från datajätten Oracle. Verkar det stämma? För man har exempelvis hamnat helt fel när det kommer till mina hobbyintressen…

Denna mängd data verkar alltså inte garantera bättre annonser, men oroar konsumenter vars privata data samlas utan godkännande, och ofta i det fördolda. Detta är bara en av sakerna som får allt fler att installera reklamblockerare.