Så sparar du på batteriet i din iPhone

Nu är semestern här, och med den är dags att hänga i skog och natur. Men plötsligt måste du ringa ett nödsamtal (så att sambon ska handla pizza på vägen till stranden). Eller så behöver du surfa in på Dagensanalys.se – men så är det vara fem procent kvar på batteriet! Hjälp! Frukta icke dock – här är några nyttiga tips att tänka på (de funkar på Android-lurar också!). Och förresten – vi passar på att slå hål på några tips som inte visat sig fungera…

 • Slå på “Strömsparläge”
  Enkelt men bra tips, och något mobilen själv påminner om när den går under 20 procent. Gå in på Inställingar > Batteri > Strömsparläge. Mobilen stänger nu av vissa funktioner, tonar ner skärmen och annat smart. Ett varningens ord är att iPhonen nu blir långsammare…
 • Tona ner skärmens ljusstyrka! Detta görs enkelt från Kontrollcentret på botten av skärmen. Detta sparar en del batteri!
 • Stäng av Wi-Fi när du inte använder den!
  Många tänker inte på detta, men WiFi har en tendens att äta upp batteristyrkan i mängder – i synnerhet när den söker efter nätverk hela tiden. Behöver du inte detta så stäng av!
 • Stäng av mobildata
  Om du ändå sitter på stranden eller torpet mitt ute i ingenstans så behöver du kanske inte surfa järnet (njut av naturen istället!). Stäng då av mobildata – din iPhone försöker hela tiden söka av området efter ett mobilt nätverk, något som drar en massa batteri. Du slipper också uppdateringar som de också drar på batteriet.
 • Flygplansläge – i nödfall!
  Om du verkligen måste konservera mobilbatteriet och inte behöver bli nådd på ett tag så kan man använda sig av flygplansläget (via kontrollcentret på botten av skärmen). Man kan fortfarande slå på Wi-Fi om ett sådant nätverk finns i närheten – men om inte så är fallet så har du nu en tegelsten som påminner om en iPhone. Å andra sidan så sparar man en massa batteri inför senare lägen. Tja, man kan ju också stänga av den…

Läs mer: Kan han ha rätt igen – mannen bakom mobiltelefonen tror på trådlös batteriladdning på distans

Följande tips är dock i stort sett meningslösa:

 • Stänga av Bluetooth ger i praktiken ingen effekt
 • Du behöver inte stänga av öppnade appar – detta är bara bra om någon app har gått bananas i bakgrunden, som Facebook ibland har gjort.
 • Man behöver inte stänga av vibratorfunktionen för inkommande samtal eller SMS.
 • Att stänga ner sökfunktionen är också meningslöst.

Ett sista tips är att köpa en av de många bärbara batteriladdarna. Ett sådant extra batteripaket måste förstås laddas hemma först, men efter det så har man alltså ett litet extra-liv till sin mobil. Detta kostar såklart en liten peng (varierande på tillverkare), men kan ändå vara värt en titt.

Glad sommar!