Så skapar man den ultimata Snapchat-kampanjen

Vi har skrivit en hel del om Snapchat – den sociala fotoappen som växer i popularitet bland både användare och marknadsförare, i synnerhet då de senare ser en möjlighet för att nå ut till de unga vuxna som utgör appens främsta användare. Den är också bäst på att ta vara på den kraft som finns hos influencers. Men hur skapar man den bästa Snapchat-kampanjen?

I en artikel i The Drum kan vi läsa ett antal intressanta förslag på hur man gör en så häftig annonskampanj på Snapchat att ingen millennial kan motstå den. För det är just här, på Snapchat, som marknadsförarna äntligen kan nå den annars så svårflörtade unga publiken.

Läs mer: Snapchat överlägset populäraste appen bland tonåringar

En annan orsak för att annonsera på Snapchat är också plattformens utformning som nästintill garanterar full synlighet, i och med det vertikala videoformatet som är appens kännetecken.

Slutligen så är det också på Snapchat, som man kan använda sig av Influencers. Då alla inlägg försvinner efter 24 timmar så är man garanterad att de som följer en influencer med stor sannolikhet kommer logga in dagligen. Man främjar då en nära, intim och ständigt närvarande relation mellan influencers och deras följare.

Detta gör alltså att Snapchat är en av de bästa kanalerna för att använda sig av influencers – men hur vad ska man tänka på för att ta vara på alla dessa fördelar?

  • “Takeovers” – bakom detta modeord döljer sig något så enkelt som att man låter en influencer styra ens kanal på Snapchat. Genom att värva “rätt” personer som under en begränsad tid får göra uppdateringar om sig själva (och produkten) så ser man till att dra nytta av den kraft de redan har samlat på sig på ett snyggt, och förhoppningsvis ärligt, sätt.
  • Ta vara på tvåvägskommunikationen– Snapchat har en möjlighet för tvåvägsdialoger som få andra sociala medieplattformar har, och en smart kampanj som använder sig av en influencer ser också till att denna kan få sina följare att skicka egna foton och videos till denne – varför inte samtidigt som influencern får “ta över” ens kanal?
  • Skapa en hype innan lansering – utnyttja 10-sekundersbegränsningen på Snapchat till att skapa små “teasers” som skapar nyfikenhet och förväntningar. Bygg upp stämningen till max innan du lanserar produkten, rean, eller nya reklamvideon.
  • Använd Snapchatkampanjen på andra plattformar – Snapchat är en förhållandevis stängd app, och saknar de möjligheter till att posta samma inlägg på flera medier samtidigt som exempelvis Instagram har. Men låt detta inte hindra dig – ladda ner stories eller ta skärdumpar på vad din influencer gör, och lägg upp den på andra plattformar.

Vilka är de bästa tipsen på framgångsrika kampanjer då? Tja, ett tips kan vara att skapa unikt innehåll som följer influencers vardag eller en produkts skapelse “bakom kulisserna” – något som kan locka användare till att följa något som ger en känsla av att var exklusivt.

En annat förslag är att låta följare vara med på olika skattjakter, där man genom olika ledtrådar i de korta 10-sekundersvideosarna ger dem exempelvis rabattkoder eller bara för att bygga på en “hype” (se ovan).

Slutligen så kan man alltid använda sig av så kallade “flash sales”, alltså utförsäljningar och erbjudanden som bara gäller under en kort period och som annonseras utan tidigare varsel. Snapchats 24-timmarsinlägg är som gjorda för detta, och ett företag kan då och då släppa en rabattkod som gäller under 24-timmar.