Så ska Facebook erövra spelmarknaden på mobilen och datorn

Facebook satsar på att konkurrera med mobilspelen från Apples App Store eller Google Play genom att satsa på egna spel i meddelandetjänsten Facebook Messenger. Man har redan börjat testa dessa “lättviktar-spel” i bland annat Nya Zeeland. Det finns också redan en ny plattform för desktop-spel från sociala mediejätten.

Detta skriver TechCrunch, som skriver att företaget bakom Candy Crush, King.com testar ett av dessa “Instant Games” (som Facebook kallar de små spelen) “Shuffle Cats Mini” på ön. Spelet kan hittas via denna länk, men är låst i de flesta regioner (inklusive Sverige).

Spelen ska vara rätt enkla och möjliga att spela med sina vänner, helst genom att “turas om” – inte nödvändigtvis samtidigt, dock. Några av de spelen vi redan skrivit om är exempelvis Basketspelet, fotbollsspelet eller schackspelet som dykt upp det senaste året i Facebook Messenger.

Läs mer: Så här spelar du det hemliga fotbollsspelet i Facebook Messenger

Alla dessa spel har utvecklats av tredjepartsaktörer, och Facebook själva sägs planera för ett utvecklar-kit som ska göra det enklare att göra nya spel. Det är dock oklart hur man ska få betalt för det hela.

Facebook har haft svårt att hänga med spelutveckling bland dessa “enklare” webbspel och deras rörelse mot mobiltelefonen. Tidigare – kring 2009 – så hade man dock en enorm spelplattform på Facebook; alla minns vi väl de ständiga spelinbjudningarna från denna tid. Efter detta har det dock främst varit iOS och Androidbaserade spel som gällt, och Facebooks intäkter har sjunkit inom detta område.

Detta ska nu alltså ändras, och det som leder offensiven är alltså mobilappen Facebook Messenger, som ju fått en hel del kärlek från företaget på sistone. Alla är baserade på HTML5-standard, istället för den instabila Flash-varianten, och ska också vara enkla att lära, svåra att bemästra och möjliga att spela med sina vänner.

Utöver detta så har man också lanserat Facebook Gameroom, som ska utmana den populära spelplattformen Steam med en samling av desktop-baserade lir. Men istället för Steams lite mer “seriösa” spel så ska det här också handla om lättviktare inom genren – men inte mindre beroendeframkallande, såklart.

Kommer vi alla att spela via Facebook i framtiden?