Så såg e-handeln i Sverige ut under 2017

E-handeln växer allt mer och i AudienceProjects senaste undersökning kartläggs hur e-handeln såg ut såväl i Sverige som övriga Norden samt USA och England under 2017.
Sverige ligger före sina Nordiska grannländer vad gäller att handla online, men ligger fortfarande efter både England och USA. Frågan är även vilken e-handelssajt som är störst, Wish eller Amazon, eller någon helt annan?
I Sverige har utvecklingen gått snabbt framåt, och antalet personer som handlar online ökar stadigt. Under 2017 handlade 71% av Sveriges online-population på nätet minst en gång per månad, att jämföra med ett snitt på 60% för Norden som helhet. I USA och England ligger motsvarande siffror på omkring 80%, medan Danmark ligger sist på 56%.
De dominerande grupperna är kvinnor i åldrarna 26-45 år, även om skillnaderna generellt är mycket små. I Sverige handlar 75% av kvinnorna och 68% av männen online, sett till ålder handlar 79% av personer mellan 36-45 och 77% av personer mellan 26-35 på nätet. Samtidigt är det hela 61% av personer över 65 års ålder som handlar online, så att handla på nätet har blivit vanligt även bland de äldre åldersgrupperna.
Svenskarna är även de som är mest benägna att använda flera olika enheter när de handlar, men vanligast är fortfarande att människor undersöker produkter på nätet och sedan handlar sina produkter i en fysisk butik, i alla fall i de Nordiska länderna. I både USA och England har e-handeln gått om den fysiska butikshandeln, men fortfarande i Sverige så föredrar 51% att handla i en butik jämfört med 43 % som handlar på nätet. Mest butikstrogna är finländarna, där endast 32% genomför sina köp på nätet, och 56 % handlar i fysiska butiker.
Användandet av mobiler för att genomföra köp online har ökat kraftigt i alla nordiska länder de senaste två åren. Sverige har gått från 23% som handlade via mobilen 2015, till 45% under 2017. Starkast utveckling har dock Finland haft, som gått från 13-32%, nästan en tredubbling på bara två år. Av de som handlar på nätet är det dock vanligast att handla via en dator, medan det är mycket vanligt att konsumenterna undersöker produkter inför sitt köp på mobilen, innan de sedan handlar via datorn.
Men vilken e-handelssajt är då störst. Att Amazon kopplat ett starkt grepp kring marknaderna i USA och England är föga förvånande, och där genomförde 60% av amerikanerna, och 43 % av britterna sitt senaste köp på Amazon. I Sverige är det dock nätapoteket Apotea.se som lockat flest köpare, även om detta bara uppgår till 6 % av konsumenterna. På andra plats kommer Wish, också på 6 %, medan Amazon inte ens finns med på listan över de tio vanligaste e-handelssajterna i Sverige. Istället återfinns i ordning Cdon, Adlibris, H&M, Zalando, Bokus, Ebay, Netonnet och Matsmart som de senast använda sajterna att genomföra sina köp online. Såväl i Danmark som i Norge finns Amazon på niondeplats, medan de i Finland tar sig in på en tiondeplats. Generellt i Norden är det annars Zalando, Wish och Ebay som är vanliga sajter att handla på, även om ingen av dessa i något land har mer än 8% av konsumenterna. Det finns med andra ord ingen enskilt dominant aktör i de Nordiska länderna, men så har ju inte Amazon gjort sitt riktiga inträde heller. Frågan är därför vad som kommer att hända när Amazon på allvar tar plats på den nordiska marknaden. I nuläget finns det däremot stora möjligheter för mindre aktörer att ta en position på den nordiska e-handelsmarknaden, så det gäller att passa på att ta plats nu, inom några år kan det vara för sent.
Här kan du ladda ned hela rapporten:
audienceproject_study_ecommerce