Så mycket tjänar modeinfluencers på Instagram

Bloggar – och kanske i synnerhet modebloggar – var ju något av superraketerna för kändisskap på nätet fram tills rätt nyligen. Att det nu är sociala medier som gäller kan man lugnt konstatera, inte minst på sociala fotoappar. Företagen älskar dessa influencers, och betalar gärna för att få sponsra stjärnorna. Frågan många kanske undrar är; hur mycket kan man tjäna som framgångsrik modebloggare?

Det råder ingen tvekan om att duktiga och initiativrika modebloggare kan tjäna storkovan, oftast genom sådant som kallas “influencer marketing”, alltså samarbeten med företag som betalar för exponering på bloggarnas sidor och konton.

Läs mer: Så mycket pengar kan man tjäna som framgångsrik influencer på nätet

Detta har inte helt gått okritiserat inom modevärlden, dock, och Mashable skriver om hur bland annat högt uppsatta modeexperter från ansedda tidskriften “Vogue” ansett att sponsrade modebloggare “dödar känslan för stil” när de okritiskt klär sig i sponsrade plagg.

Oavsett om man håller med eller inte, så är det alltså klart att det finns stora pengar i verksamheten. Summorna som modebloggarna får varierar en del beroende på inlägg. Enligt Mashable så kan man tjäna allt från runt 1100 kronor till 100 000 kronor på ett inlägg, beroende på sådant som:

  • vilken publik som sponsorn vill komma åt
  • vilken sociala medieplattform det gäller
  • mängden följare
  • vilken relation bloggaren/influencern har till sina följare

De som har över en miljon följare kan få rätt saftiga summor för varje inlägg – någonstans mellan 50 000 till 220000 kronor per inlägg.

Enligt Jenny Woods från marketingföretaget Zaapt så fick en stjärna med 1,3 miljoner följare nyligen cirka 55 000 kronor för ett enda inlägg, medan en annan realitystjärna (med 1,2 miljoner följare) fick 185 000 kronor för ett gäng inlägg på Instagram.

I extremfallen så kan sådana superstjärnor som Kardashians få ofattbara 3,5 miljoner kronor för ett enda inlägg om smink eller kläder på Instagram.

Oavsett om det stämmer eller inte så verkar de flesta varumärken och företag övertygade om att influencers är en extremt viktig källa för reklam; i synnerhet inom modevärlden.