Så mycket ökar försäljningen under Black Friday – Sverige är i topp i Europa

Att Black Friday står för dörren har nog inte undgått någon. Detaljhandeln satsar mer än någonsin på marknadsföring och rustar nu för fullt för vad som kommit att bli en av våra allra mest intensiva shoppingdagar. Här kan du läsa hur Black Friday utvecklats i Sverige, och resten av Europa, under de senaste åren.

Sedan 2014 har försäljningen under Black Friday ökat med drygt 40 % per år i Sverige och dagen blir mer populär för varje år. Mellan 2016 och 2017 växte Black Friday med 19 % och den totala försäljningsökningen är hisnande. Under förra året var försäljningen under Black Friday hela 621 % procent större än den genomsnittliga dagsförsäljningen under de två första veckorna i november samma år.

– Sverige är ett av de länder i Europa där vi kan se den största försäljningsökningen under Black Friday. Endast i Danmark är ökningen större. Hur stor den totala ökningen blir i år kan vi bara spekulera om, men med största sannolikhet kommer det slås nya rekord även i år, säger Wala Loubani, biträdande Nordenchef på Criteo. För de svenska e-handlarna är det därför extra viktigt att vara på tårna inför och under Black Friday. Genom att använda innovativ teknologi, framförallt AI, för att förstå kundbeteende och behov kan bolag få ut maximalt av Black Friday, avslutar Loubani.