Så mycket får du tillbaka på din digitala marknadsföring

I en studie som IAB gjort tillsammans med bland andra Unilever och Nestlé undersöktes effekten av digital marknadsföring på försäljning såväl online som offline. Resultatet är mycket positivt för marknadsförare, men kanske inte det som förväntades.
Det har länge pratats om att det är svårt att mäta vilken ROI du får på digital marknadsföring. Flera studier visar att en digital annons inte nödvändigtvis leder till ökad försäljning i digitala kanaler. Därför ville IAB nu ta reda på hur det faktiskt låg till, och tog nio olika varumärken till hjälp, däribland Unilever och Nestlé.
IAB undersökte företagens digitala marknadsföring på såväl desktop som mobil och i kanaler såsom The Guardian och eBay. Studien jämförde sedan köpbeteendena hos de som såg reklam, med beteendet hos de som inte såg reklam.
Resultatet visade att för varje spenderad krona fick varumärket en genomsnittlig försäljning på 1,94 kr. För det varumärke som presterade bäst genererade varje krona 3,38 gånger pengarna i försäljning. Dock framgår inte vilket varumärke det rörde sig om.
Det som var intressant var att den digitala marknadsföringen framför allt ledde till ökad försäljning i fysiska butiker. Detta bekräftar det som tidigare antagits att digital marknadsföring påverkar köpbeteenden offline, men som tidigare varit svårt att bevisa.
Mot bakgrund av allt fler börjar använda sig av reklamblockerare, och att Chrome inom kort per automatik kommer börja blockera reklam som anses störande, är det dags för marknadsförare att ta sig en rejäl funderare. Om den digitala marknadsföringen kan generera denna typ av resultat, är det värt att lägga ner mer tid och energi (och pengar) på att ta fram reklam som inte driver fler användare till att installera en reklamblockerare. Det kanske är dags att se till att reklam uppskattas, snarare än att försöka få den att uppfattas. Det finns ju helt klart pengar att tjäna på att fler personer ser, och tycker om, reklam.