Så här lockar du sommarjobbarna till ditt företag

Företaget Transcom anställer varje sommar hundratals sommarjobbare och vet vad som är viktigt för att de ska söka sig till företaget. Här finns nu hela listan.
För att kunna bli ännu bättre på att locka sommarjobbare till sig ville Transcom ta reda på vad sommarjobbare letar efter. De anlitade undersökningsfirman GfK Norm som frågade 1061 personer i åldrarna 18-30 år om vad som är viktigast när de söker jobb, samt vilka de största hindren är.
 Gillar du det vi skriver? Klicka här och ger oss ditt stöd
Resultatet visar att arbetstiderna toppar listan. På sommaren vill unga kunna njuta av vädret och träffa vänner, att jobba allt för sena kvällar är därför inget bra sätt att locka till sig pigg arbetskraft. Dessutom finns risken att effektiviteten tacklar av i samband med att inbjudningarna till grillningar och häng i parker börjar droppa in på sociala medier.
På andra plats kommer att arbetet ger relevanta arbetslivserfarenheter. Det kan innebära kassavana, att möta kunder eller ha ansvar för en del i ett projekt. Att sortera papper i arkivet eller städa lagret är inget som ger så mycket spännande att skriva på CV:t, och personen kommer sannolikt inte sprida ett bra rykte om din arbetsplats. Se till att uppgifterna är relevanta, och hjälp gärna till att peka ut vilka erfarenheter som de olika arbetsuppgifterna ger.
På tredje plats finner du sedan roliga arbetsuppgifter. Vissa tråkiga arbetsuppgifter kan sommarjobbare så klart hantera om de är meriterande, men mest effekt får du ut av dina ferieanställda om de har roligt på jobbet. Att få känna sig kompetent och ansvarig är två bra sätt att skapa en positiv känsla kring arbetet, vilket också gör att det känns roligt.
Det som oftast hindrar unga från att få ett sommarjobb är hög konkurrens och att de saknar rätt kontakter. Att många vill jobba hos dig är kanske inget du kan göra så mycket åt, men se till att vara öppen med att ditt företag söker sommarjobbare. Fråga runt bland medarbetarna om de vet någon lämplig kandidat i sina kontaktnät, parallellt med att annonser läggs ut på hemsidor och liknande. Om ditt företag har ett brett kontaktnät så minskar du tröskeln för många unga som gärna vill jobba på just ditt företag.