Så kan smarta hem-produkter minska lidandet för pollenallergiker

I år började den svenska pollensäsongen tidigt. Bland annat uppmättes höga halter hassel och al så tidigt som i mitten av januari. Som tur är kan smarta hem-produkter och data minska lidandet för pollenallergiker.

Var fjärde svensk är allergiska mot pollen. När nu högsäsongen nalkas börjar många också märka av symtom som rinnande näsor, irriterade ögon och kliande hals. Som tur är kan man få lite lindring på vägen tack vare smarta produkter för hemmet. Realtidsinformation, analytisk data samt insikter om rådande luftkvalitet kan vara till hjälp för att minska andelen dålig luft man andas.

Tado är kanske främst kända för sina produkter inom smart klimatkontroll i hemmet som ser till att värmen är på rätt nivå där du bor. Men med deras app erbjuds även bättre insikter när det kommer till luftkvaliteten både inne och ute. Som användare kan man spåra vilken typ av föroreningar och vilka sorters pollen som finns i luften man andas in. På samma gång kan man få handfasta råd om när man bör ventilera i hemmet eller när det är läge att hålla fönster stängda.

– Våra användare är precis som allmänheten bekymrade och vill veta vad som finns i luften de andas in. Våra smarta termostater, appar och vår mjukvara är alla utvecklade för att leverera det perfekta inomhusklimatet som är komfortabelt, energismart och självklart även hälsosamt, förklarar Christian Deilmann, medgrundare och produktchef på Tado.

I appen kan man se hur luftkvalitetsnivån (Air Quality Index, AQI) utanför ens hem ser ut för tillfället och agera därefter med hjälp av den tillgängliga informationen i appen. Vill du veta vad som finns i luften du andas in? Inga problem, i appen kan du se de mest kritiska luftföroreningarna i din närmiljö. Därtill visar den pollenprognoser för att underlätta det dagliga livet.

Funktionerna bygger på Air Comfort Skill som sammanställer luftdata ute och inne utan att man behöver köpa ny hårdvara. Användaren kan se luftfuktighetsnivån i varje rum separat och få tips och råd kring hur man kan förbättra både klimat och komfortnivå i sitt hem. Tado integrerar även ett antal data-observationer och visualiserar dessa på ett enkelt sätt, vilket gör det enklare att både förstå och agera utifrån rådande luftkvalitet.

Fyra tips för en mer hälsosam hemmamiljö som kan minska allergibesvär:

1. Dammtorka och dammsug ofta. Damm kan vara lika irriterande som pollen eller gräs. Därför är det viktigt att du gör en rejäl vårstädning hemma.
2. Rensa din luftkonditioneringsapparat eller värmepump om du äger en sådan. Detta eftersom damm och pollen älskar att bo där.
3. Håll dina fönster stängda för att undvika allergener i huset. Vill du ventilera huset görs det med fördel på morgonen, när koncentrationen av pollen i luften är på de lägsta nivåerna.
4. Genom att få till den bästa temperaturen och miljön hemma kan du minska allergisymptomen. Övervaka luftfuktighetsnivån inomhus, mest optimalt är om den befinner sig mellan 40 och 60 procent.


Skrivbyrån Karlssons Textbyrå. Allt från pressmeddelanden till blogginlägg.